"Айтос"


"Айтос"

Седалище: Айтос
Адрес: ул. "Йордан Боруков" №8

„Айтос“ е един от проспериращите клубове у нас.

Основан е от Ружди Ахмед и съмишленици през 2008-а. Самият той е бивш национален състезател, но травма слага край на спорната му кариера.

Любовта му към борбата обаче не спира. Със собствени средства и усилия ремонтира залата в местното основно училище и превръща спорта в един от най-предпочитаните в града.

През 2019-а държавата инвестира средства и в града е построена нова, модерна зала по борба с фитнес кът.

Перфектните условия за подготовка дават и перфектни резултати.

В момента в залата се подготвят близо 50 деца, като най-малките са в подготвителни групи. А най-талантливите имат възможност да продължат кариери в по-големи клубове.

Малчуганите често са в тройката на България, участват и на Балкански шампионати. А през 2023-а подрастващите станаха първи в отборното класиране на вече традиционния турнир на побратимените страни с турския курорт Ялова.

При по-големите Октай Хасан завърши пети на европейското първенство до 23 г. (2022) и е двукратен балкански шампион. В момента той е сред младите треньори на клуба. Алиш Алиш също е участник на световни и европейски първенства, трети е на Балканите (2019), както и Васил Тодоров, шампион на България във всички възрасти. 
Призьори от държавни първенства са още Мустафа Зюлфекер, Тахир Тахиров, Ибрахим Мустафа, Хасан Юсуф, Исак Андонов, както и братята Александър и Стефан Камбур.
А децата през 2023-а станаха втори в отборното класиране на България.

Само от държавни първенства от 2008-а досега талантите на "Айтос" са спечелили 15 титли, 24 сребърни и 38 бронзови отличия.

Ружди Ахмед съчетава ръководната работа с треньорската. Три път е избиран за треньор №1 на годината от общината (2010, 2016, 2017).

Вече 10 години клубът участва в различни проекти на спортното министерство, а с програмата "Спорт за децата в свободното време" успява да осигури тренировките за малчуганите да са безплаттни.

Клубът организира и станал вече традиционен турнир за деца, който е и в календара на БФ Борба. Първото издание е през 2012 г.