"Ангел Гочев"


"Ангел Гочев"

Седалище: Созопол

Клубът носи името на изявения треньор и дългогодишен национал Ангел Гочев, шести от олимпиадата Мексико 68. И успешно се развива от неговите синове.

По-големият Сотир Гочев е бронзов медалист от европейско първенство за юноши и един от водещите състезатели, които участват в първите смесени двубои „Рингс“ в Япония.

По-малкия Мирослав Гочев е носител на 6 медала от големи първенства, става втори в Европа и трети в света при мъжете. Освен това е един от най-успешните наши международни арбитри, съдийствал на две олимпиади. А като треньор извежда Евелина Николова до бронзовия олимпийски медал в Токио 2020.

Именно Евелина е лицето на клуба. Откакто се връща на тепиха след поредица от травми през 2019-а тя печели 5 медала от големи първенства.

Възпитаник на клуба е и Михаил Георгиев, който през 2023-а става шампион на България при мъжете в свободната борба.

Клубът разполага с три различни зали, в които се подготвят над 60 деца – в селата Росен, Равна гора и Зидарово. И продължава да развива социалната идея на своя патрон, а именно малчуганите из околните селища да бъдат заети със спорт в свободното си време, да се научат на труд, постоянство, дисциплина, упоритост.

И усилията дават резултат. Във всички възрасти до 8 клас състезателите на „Ангел Гочев“ са неизменно сред призьорите на държавните първенства в последните 4 години. 

Заниманията с по-малките и подрастващите са поверени на Бойчо Бойчев, шампион на България за кадети, юноши и мъже, седми на световното за кадети в Тайланд през 2012-а, както и на Христо Сотиров, също бивш национал.

Клубът се развива успешно и благодарение на община Созопол и нейния кмет Тихомир Янакиев, които осигуриха залите и финансово го подпомагат.

А вече 4 години ръководството организира и турнир „Ангел Гочев“, който през 2023-а събра над 100 деца, а година по-рано имаше и представители на Северна Македония.