„Аркос“


„Аркос“

Седалище: Партизани
Адрес: с. Партизани, община Дългопол, ул. "Зала по борба"

Клуб „Аркос“ в село Партизани е с традиции в борбата. В нашата зала славната си кариера започва олимпийският шампион Исмаил Абилов, който е от съседното село Лопушина. А Мустафа Ингьозов се е борил с друг олимпийски шампион - Еньо Вълчев. Оттук тръгва и Тодор Сотиров, многократен шампион на България в тежка категория.

"Аркос" е основан през 1971 г., но след промените спира да функционира, за да се възроди през 2013 г. по идея на Марин Герчев, втори в света при младежите от 1971-а, световен шампион по самбо и носител на световната купа (1985). А сега почетен президент. Именно той извежда децата до отборната титла на България през 1986 г.

Сега с подрастващите работят двама опитни треньори – Пламен Стоянов, който дълги години е част от тима на „Спартак“, Вн, а сега изпълнява и функциите на президент, както и Николай Николов.

В момента в залата тренират близо 25 деца.

В „Аркос“ първи стъпки правят Емине Осман, втора на Балканите при кадетките и трета на световното по плажна борба за същата възраст  (2021), както и Назифе Таир, пета на европейски първенства до 20 и до 23 г. (2022).

А през последните години медалистки от първенствата на България станаха Теодора Тодорова и Евгения Живкова.

По традиция клубът организира и турнир „Дългопол“, който е за подрастващи.