„Беласица“


„Беласица“

Седалище: Петрич

„Беласица“ (Петрич) е един от най-старите клубове у нас. И през 2023-а чества 70-годишнина.

Основател на клуба е заслужилият треньор и съдия Богомил Точев, който през годините предава опита си в школата „Олимпийски надежди“, като и в чужбина.

А неговите последователи Благой Манасиев, Венцислав Полизоев, Людмил Кандиларов, след това международен съдия, и Цветан Христов утвърждават клуба като един от водещите в петричкия край.

Сред възпитаниците на „Беласица“ са Кирил Терзиев, бронзов олимпийски медалист, Кирил Барбутов, трикратен медалист от европейски първенства, Петър Касабов, обявен два пъти за треньор №1 на България, Красимир Кочев, световен вицешампион, Атанас Гугулев, световен шампион за глухи.

Първи стъпки в клуба прави и Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка.

Златната си ера клубът изживява по време на управлението на Живко Томов-Фашиста през 90-те години на миналия век, когато „Беласица“ е финансово стабилен, изгражда качествени състезатели, които продължават кариерата си в националните отбори.

В момента децата в клуба също поддържат традицията и са сред призьорите на държавните първенства. Най-изявените ни таланти са Атанас Костадинов, Антъни Марков, Денис Тилев, които са конкуренти с най-добрите и често са на почетната стълбичка. А големите отбори след това се надпреварват кой да ги привлече на по-късен етап.

Заниманията ни са всеки ден в залата на гимназия „Юрий Гагарин“.