"Берое"


"Берое"

Седалище: Стара Загора
Адрес: ул. „Българско опълчение“ №85

“Берое” (Стара Загора) е клуб с традиции, през който са минали редица шампиони и медалисти от големи първенства.

Сред тях са Явор Янакиев, бронзов медалист от олимпийски игри, Христо Маринов, световен и европейски шампион, сега президент на БФ Борба; Калоян Динчев, трети в света при мъжете, Стоян Добрев, двукратен европейски шампион дългогодишен треньор в националния отбор, Драгия Желязков, трети в света при младежите....

В момента клубът развива свободна борба и жени. А в залата се подготвят над 160 състезатели от подготвителни групи до мъжете. Повечето от тях са ученици в спортното училище „Тодор Каблешков“.

През 2023-а нашите юноши станаха отборни шампиони на България и завършиха на второ място при децата и кадетите.

Сред изявените състезатели на клуба са Калоян Атанасов, който през 2022 г. стана европейски шампион за кадети; Даяна Стойчева, европейска вицешампионка и двукратна №1 на Балканите; Ванеса Георгиева, балканска шампионка при кадеките и трета в Европа за същата възраст.

Президент на клуба е Николай Стоянов, европейски вицешампион при юношите, чиито синове вървят по неговите стъпки в голямата борба. Иван е трети на европейското до 23 г., а Радомир е трети в Европа до 20 г.

За успехите на нашия клуб допринася възможността подготовката да бъде с много и различни спаринг партньори, както и отличните условия за подготовка. Залата е модерна, разполага с три тепиха и отделно има кът за силова подготовка.

И не на последно място са треньорите, които в момента градят много силно поколение, а част от състезателите вече са и в националните отбори. Главен треньор е Диан Динчев, който е и в щаба на националните отбори за мъже и юноши, както и Даяна Стойчева, работила в екип със Серафим Бързаков, двукратен световен шампион, и Петър Касабов, два пъти треньор №1 на България.

От 2023-а клубът възражда и класическия стил. Работата с подготвителните групи е поверена на Деян Аврамов, дългогодишен национал, майстор на спорта, възпитаник на олимпийския шампион Георги Райков, а сега международен съдия по плажна борба.

Клубът организира и традиционния турнир „Динко Петров“ в памет на бронзовия олимпийски медалист от Рим 60 и трети на световното през 1963-а. И връчва наградата "Тодор Грудев", учредена в памет на един от най-успешните ни съдии, на най-добрия арбитър в надпреварата.

В 14-то издание на надпреварата през 2023-а участие взеха над 200 състезатели от 5 държави.