"Борба и самбо"


"Борба и самбо"

Седалище: Ямбол
Адрес: ул. „Никола Петрини“, стадион "Тунджа"

Нашият клуб е с традиции в борбата. Възпитаници на школата са редица шампиони и медалисти от големи първенства.

Оттук първите си стъпи в борбата правят двукратният олимпийски шампион Петър Киров, Иван Кръстев, бронзов олимпийски медалист, както и Байо Баев, 4-кратен европейски шампион и втори в света, който след това дълги години работи и като треньор; Петко Дерменджиев, втори в света, Валентин Желев, двукратен европейски вицешампион; Иван Йоргов, трети на световно по борба за юноши и втори в света на самбо, Цветан Стефанов и Димитър Топалов, европейски вицешампиони за юноши, Юлияна Янева, европейска шампионка за жени, победителка на световна купа и много други.

В момента в клуба се подготвят близо 60 деца от 1-ви до 12-ти клас. И повечето са ученици в спортното училище в града. С подрастващите работи утвърденият треньор Михаил Михов.

Най-изявените ни състезатели вече са призьори от международни турнири и големи първенства – Петко Саракостов, многократен шампион на България при момчетата  и обявен за най-добър състезател на турнира „Еньо Вълчев – Димитър Чифудов“ (2023), Симеон Сидерас е трети на Балканите и пети на европейско за кадети (2023), Мехмед Мехмед, шампион на България във всички възрасти и № 1 на Балканите, както и Марсела Георгиева, втора на Балканите през 2023-а, пета на европейско първенство (2021).

Президент на клуба е Тенчо Тенев, бивш състезател по борба.

Заниманията са всеки ден в една от залите на стадион „Тунджа“, която е света и просторна и има всичко необходимо да пълноценна подготовка. В залата има и кът за силова подготовка.

От 2007-а клубът организира и турнира „Иван КръстевПетко Дерменджиев“ в памет на изявените ямболски борци.