"Бургас"


"Бургас"

Седалище: Бургас
Адрес: ул. "Стефан Стамболов" №19

"Бургас" е сравнително млад клуб, основан през 2012 година. Но бързо набира скорост.  И вече може да се похвали с куп медалисти от големи първенства.

Основан е от Николай Дачев, бивш състезател и дългогодишен национален треньор, който има подход в работата с подрастващите.

А резултатите са налице. Щерьо Щерев става трети на европейско първенство за кадети (2012), Евгени Генчев също е трети в света и в Европа (2013, 2012), както и Стоян Йорданов (2018). Всичките си медали при кадетите Едмонд Назарян печели като състезател на бургаския клуб (2018, 2019). Синът на славния Армен Назарян покори и европейския връх при мъже (2020), а титлата е първа в класическата борба за морския град.
Сред последните млади таланти, стигнали до подиума на големи първенства е Димитър Рачев - трети в Европа и света (2022, 2021).

В клуба тренират близо 80 състезатели от деца до мъже и в трите дисциплини - класическа, свободна борба, както и при жените.

В последните три години бургазлии са неизменно на първото място в комплексното класиране на България.

Клубът организира и вече традиционния турнир "Данко Дачев" в памет на един от най-добрите борци на България през 80-те години, който е и баща на Николай Дачев. 

Първото издание на надпреварата е през 2012 година. Десет години по-късно състезанието вече е международно и събра 270 млади таланти от Турция, Украйна и България, които спориха за отличията в 24 категории от деца до юноши и девойки.