"ЦСКА-Янчо Патриков"


"ЦСКА-Янчо Патриков"

Седалище: София
Адрес: Комплекс "Диана", ул. "Пимен Зографски" №3

Клуб "ЦСКА - Янчо Патриков" е наследник на славната армейска школа по свободна борба, през която са минали редица изявени наши състезатели. Сред тях са легендата Валентин Йорданов, Рахмат Сукра, Георги Янчев, Мариян Недков, Иван Цонов, Марин Герчев, Камен Пенев, Михо Дуков, Георги Калчев, Александър Нанев, Валентин Желев и много други.

През 1973-а тимът за първи и единствен път става европейски клубен шампион на първенството в Москва. 

В годините "червените" на няколко пъти е сменят името си - от първоначалното ЦСКА през "ЦСКА Септемврийско знаме", "Армеец" до сегашното. Кръстен е на Янчо Патриков, дълги години треньор в ЦСКА, както и в националния отбор по свободна борба (1988-1991), под чието ръководство борците ни печелят десетки медали от големи първенства.

В момента президент и треньор на клуба е Ангел Тодоров, един от утвърдените специалисти в свободната борба, който е и национален треньор на кадетите.

В клуба се подготвят близо 30 деца, повечето от тях са и ученици в спортното училище "Ген. Вл. Стойчев". И вече имат призови класирания от големи първенства. През 2023-а Хрисиана Христова стана балканска шампонка и трета в Европа при момичетата, Николай Димитров е пети на европейското до 23 г. (2023), Преди това Джемал Али е втори в Европа при кадетите и юношите (2015, 2018). От младите таланти през школата на ЦСКА е минал и Октай Хасан, също пети в Европа до 23 г. (2022) и балкански шампион.

Заниманията се водят на националната база "Диана", като децата се транспортират дотам с организиран превоз.

Тренировките са безплатни.