„Димитър Кумчев“


„Димитър Кумчев“

Седалище: Асеновград
Адрес: ул. „Капитан Райчо“

Клуб „Димитър Кумчев“ е един от най-младите в България, основан през 2020 г. Но по нищо не отстъпва на вече утвърдените.

При нас тренират близо 50 състезатели - от малчугани на 5-годишна възраст до мъже.

От създаването си досега нашите таланти са спечелили над 20 медала, като през 2023-а само от държавни първенства отличията са 10.

Емин Реджеб стана трети при децата, Таха Йостюрк за първи път се качи на подума – трети, Янко Босков е два пъти сребърен медалист, а Виктор Беждремов на два пъти взе сребро, и то в различни категории.
Други трима наши възпитаници - Венцислав Кацаров, Мехмед Рамадан и Реджеб Юмер пък станаха трети на шампионата на България при мъжете.

А в чест на Андреа Нисева, която стана балканска шампионка, българският химн звучи вече в две поредни години. През 2023-а тя спечели и бронз на европейското за момичета.

За да ги има всички тези успехи, клубът разполагат и с двата основни фактора. А именно модерна зала, която е на две нива, както и силен треньорски екип.

Основател, президент и треньор в клуба е Димитър Кумчев, бронзов медалист от Евро 2010, носител на златния пояс „Дан Колов“ от 2013-а, участник на олимпийските игри Рио 2016, първият абсолютен световен шампион в историята на плажна борба и многократен победител на народни борби.

В екипа е и един от най-авторитетните треньори у нас – Доньо Чолаков, чиито възпитаници са донесли на България над 40 медала от големи първенства. Сред тях са световният вицешампион Стоян Ненчев, световният първенец при юношите Румен Алабаков, както и Николай Куртев, трети в Европа при мъжете, Мирослав Гешев, втори в Европа при юношите и самият Димитър Кумчев.

Гешев в момента също е треньор в клуба. Той е и в щаба на националния ни отбор при кадетките, помощник на Станка Златева.

Още едно утвърдено име е в треньорския щаб на асеновградския клуб – Исмаил Реджеб, №1 в света при юношите, носител на сребърни медали от световно и европейско първенство за същата възраст.

А неговият син Емин също вече вкуси радостта от това да е на стълбичката с медал на гърдите си.