„Класик“


„Класик“

Седалище: Белене
Адрес: ул. „Св. Св. Кирил и Методий” №1

Клуб „Класик“ е един от най-старите клубове у нас.

Още през 1954 г. в града идва Хари Стоев, спаринг партньор на Дан Колов, който провежда и първия курс по борба. И така започва всичко. Първите треньори са Ивайло Пътов и Иван Лоринков, а първият шампион на България е Петър Мънев от 1961-а.

Сред най-успешните борци на беленската школа е Стефан Ангелов, носител на два бронзови олимпийски медала – от „Мюнхен 72“ и „Монреал 76“.

На подима на големи първенства са се качвали още Пламен Голанчев, световен вицешампион и трети на европейско за юноши (1989, 1990), Иво Минков, европейски шампион за младежи и трети в света за същата възраст (2001), Пламен Петров, също трети в Европа (2008).

Залата, в която се подготвят сегашните млади борци, пък носи името на Тодор Генчев, европейски вицешампион за юноши, трети на световното за мъже Гьотеборг 1977.

А условията за тренировки са прекрасни. Освен тепих в модерната ни зала разполагаме с фитнес оборудване и чучала за общофизическа подготовка. Заниманията са всеки ден и са безплатни.

В момента в клуба се тренират близо 60 деца във всички възрасти. А сред треньорите Теодор Домозинов, бронзов медалист от европейско първенство за кадети, както и Ивайло Пейзанов, балкански шампион за кадети.

Клубът организира и турнир, който носи името на Тодор Генчев и на Петър Мънев.