"НСА - Васил Левски"


"НСА - Васил Левски"

Седалище: София
Адрес: ул. „Акад. Стефан Младенов” 21

Клубът е един от утвърдените в България. И с неговата историята са свързани емблеми на българската борба.

Петър Киров, двукратен олимпийски шампион, през цялата си спортна кариера се състезава само и единствено за студентския клуб. Димитър Добрев, първият олимпийски шампион на България в класическия стил, е преподавател и треньор в Академията, а всичките му медали са дарени на Музея на висшето учебно заведение. Дългогодишен преподавател в НСА е и Огнян Макавеев, бивш треньор на националния отбор по свобода борба. А проф. Райко Петров, наричан патриархът на българската борба, в годините е ректор на НСА, оглавява и катедра „Борба и джудо“.

Доскоро възпитаници на клуба бяха само студенти, но вече тренират и деца от подготвителни групи. Клубът развива и трите направления борба – свободна и класическа, както и за жени.

Мъжете и юношите на клуба са неизменно в призовата тройка на България. В последните три години тимът е отборен шампион на страната в свободия стил при мъжете (2021, 2022, 2023). А юношите в класическия стил взимат отборния трофей през 2022-а.

Ежегодно тимът печели над 60 медала от първенствата у нас за всички възрасти.

Треньорите в клуба са и преподаватели в Академията – доц. Рашо Макавеев, ръководител на катедра „Борба и джудо“, доц. Денислав Чамишки, както и главен асистент Илия Илиев.
Заниманията с най-малките са поверени на Октай Салим и Христо Енчев.

Възпитаниците на Академията имат възможността освен да тренират при перфектни условия, но и да се подготвят за бъдещата си треньорска професия.

През залата на клуба са минали много от елитните ни състезатели – Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020; Джанан Манолова, трета на световно и европейско първенство; Даниел Александров, втори в Европа; Мариян Тодоров, бронзов медалист от европейски първенства за юноши и кадети; Николай Байряков, трети на европейско първенство и пети на олимпиадата Рио 2016, Радослав Василев, световен шампион за студенти през 2018-а, Крум Чучуров, трети на Евро 2010 за юноши, Любомир Димитров, №1 в Европа за кадети и втори на континента при мъжете, както и настоящите национали Йоан Димитров и Росиан Дермански.

В клуба тренират около 100 борци.

Залата разполага с всички удобства, има и фитнес, а тренировките за студентите са безплатни.

За да стимулират възпитаниците си, за най-добрите са предвидени стипендии. При спечелен медал от голямо първенство пък, ръководството поема обучението на призьора за следващата година в НСА.

Клубът дава възможност и за работа с глухи състезатели. Някои от тях вече са призьори от европейски и световни шампионати, като Христо Павлов и Ангел Ценов.

НСА се гордее и с представител сред международните съдии - Никола Николов.