"Плевен"


"Плевен"

Седалище: Плевен
Адрес: ул. "Самуил" №4, до стадион "Спартак"

Плеяда изявени борци са излезли от плевенската школа, която е с традиции и много последователи. Сред тях са Камен Лозанов, световен шампион и сребърен олимпийски медалист; Николай Гергов, №1 в Европа и света; Венелин Венков, европейски вицешампион; Даниел Янков, втори в Европа при мъжете; Пламен Петров, трети на Евро 2008; Христо Ангелов, Сергей Попов и Марин Атанасов, световни шампиони за юноши; Ценко Маринов, трети на континента, но при юношите, и много други.

В града е първото спортно училище у нас, основано още през 1968 г. А повечето деца в клуба учат именно в „Георги Бенковски“, наречено Училище за шампиони.

В нашата зала се подготвят близо 80 деца във всички възрасти в класическата борба, а от 2 години тренират и момичета в свободния стил.

През годините състезателите ни са неизменно в тройката на България в различни възрасти.

От последните големи първенства плевенската школа също има призьори. Цветелин Ангелов стана втори в Европа за момчета през 2022-а, Альоша Илиев, също е европейски вицешампион (2021), брат му Иво Илиев е бронзов медалист от европейското до 23 г. (2019, 2023).

С подрастващите работят петима треньори. Доайенът сред тях е Цоло Божилски, който успешно работи в екип с братята Радостин и Светослав Шиндови, състезаващи се още в германската Бундеслига. В екипа е и Петър Антов, дългогодишен международен арбитър, съдийствал на две олимпиади, и бивш старши треньор на юношеския национален отбор.

Тренировките са безплатни, клубът поема също всички разходи на състезателите си по участия на турнири в страната и чужбина.

Всяка година, на 10 декември, клубът организира и турнир „Освобождение“, който събира най-добрите състезатели сред подрастващите у нас от най-малките до юноши.