"Сливен"


"Сливен"

Седалище: Сливен
Адрес: „Бургаско шосе“ №2

Клуб „Сливен“ е с традиции и много успехи в борбата.

През школата й са минали редица медалисти от големи първенства, като Георги Вангелов, пети на олимпиадата Токио 2020 и призьор от европейски първенства; Мирослав Киров, втори в Европа; Мирослав Гочев, също европейски вицешампион и трети в света, впоследствие един от най-добрите ни арбитри, съдийствал на две олимпиади и личен треньор на бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова, Сотир Гочев, трети в Европа при младежите, сега президент на клуб "Ангел Гочев". 
Възпитаници на сливенската школа са още Йордан Денев, Никола Златев, Николай Павлов, Димитър Сяров, Васил Добрев, Иван Кондев, Слав Стоянов....

В последните години Серджан Ашкънов стана пети на първенството на континента в Самоков през 2021 г., а Михаил Георгиев е трети в Европа до 23 г.

Иван Стефанов пък става втори в света и трети в Европа  при кадетите, а сега е треньор в клуба.

В момента в "Сливен" тренират близо 100 деца във всички възрасти от подготвителни групи до мъже, повечето от тях учат в спортното училище „Димитър Рохов“, където има отлична база за подготовка.

За 2022-а нашите състезатели станаха №1 в комплексното класиране, а през годините многократно са заемали лидерското място по спечелени медали.

От години в клуба се залага на утвърдени треньори и ръководители. Председател на клуба е Александър Енев бивш национал, в класическата и свободната борба, 4-кратен световен шампион за ветерани, майстор на спорта, съдия...

Изключително много за успехите на сливенските борци през годините е допринесъл и Кирил Димитров. През 80-те години тимът е сред водещите у нас, като се нарежда непосредственот след силния тогава тим на ЦСКА. 

В сегашния треньорски екип са Тодор Кънев, който близо 10 г. бе селекционер на националния ни отбор за кадетки, както и Иван Христов и Красимир Добрев.

Вече 20 години клубът организира и един от най-старите турнир у нас „Стоте войводи“, утвърдил се и като международен.