"Стоян Николов"


"Стоян Николов"

Седалище: Златица
Адрес: ул. „Любен Каравелов“ №4

Клубът носи името на един от най-изявените наши борци в класическия стил.

Стоян Николов е световен и европейски шампион, носител на три сребърни медала от първенства на планетата, олимпийски вицешампион от Монреал '76, спечелил общо 13 отличия от големия тепих.

В памет на своя патрон клубът провежда и международен турнир, който през 2023-а навъртя 16 издания. А последното състезание събра над 100 деца.

Освен Стоян Николов, през школата на Златица са минали Георги Георгиев, трети в света през 1974-а, Данчо Савовски, втори на световно за юноши (1971), Йото Христов, световен вицешампион и трети на континента при юношите (2015), Захари Зашев, втори на европейското при юношите (2018), както и сегашният национал Светослав Николов, който продължи кариерата си при мъжете в друг клуб и стана шампион на България.

Сред възпитаниците на дългогодишния треньор Иван Нешков е и Иван Стоилов, носител на четири медала от световни и европейски първенства за глухи, трети на олимпийските игри за хора с увреждания.

В момента в клуба се подготвят близо 30 деца от подготвителни групи до мъже в класическата борба. Младите таланти продължават традициите на своите предшественици. През 2023-а призьори на Балканите станаха Кристиян Петков и Станислав Ненов при момчетата.

Заниманията се водят в модернизираната зала „Гроздан Шентов“, която се намира в професионалната гимназия. И разполага с всички условия за пълноценна подготовка – фитнес и специализирани уреди.