"Странджа 2001"


"Странджа 2001"

Седалище: Средец
Адрес: ул.“Лиляна Димитрова“№1а

Клубът е един от най-старите в България. И се слави с големи традиции в борбата. Неслучайно от тук са тръгнали плеяда от именитите ни борци - Никола Станчев, Продан Гарджев, Петко Дерменджиев, Крали Бимбалов, Иван Шавов, Янчо Патриков....

И днес клубът продъжлава да е един от много добре работещите в страната.

В залата се подготвят около 30 деца във всички възрасти - от подготвителна група до юноши и девойки, които се борят и при мъжете и жените.

Всяка година нашите възпитаници са призьори от републикански първенства и международни турнири. Имаме и национални състезатели. Ирена Бинкова и Мариела Желязкова, станаха балкански шампиони съответно за кадетки и девойки през 2019-а, Ванеса Калоянова е втора на Балканите за кадетки, както и Николай Бинков (2018), Станислав Минчев е трети в Европа при момчетата и втори на Балканите (2018), Красимира Димитрова, бронзова медалистка за кадетки от Евро 2021.

В представителните отбори са още Николай Бинков, Ивета Иванова, Пламен Карчев, Димо Петров, Живко Кадънков, Атанас Магазянов, Атанаска Петрова, Петко Петков, Ивайло Христов, Стоян Сашев, Калоян Стаев, Стилиян Памуков, Пламен Стамов, Георги Пантелеев....

Три поредни години тимът е втори в отборното класиране на България при момичетата (2015, 2016, 2017). През 2012-а нашите деца станаха трети в отборното подреждане, през 2016-а вече са №1. При момчетата клубът също е в тройката, втори през 2018-а.

Тренировките са в зала „Продан Гарджев“, кръстена на олимпийския и световен шампион, най-титулувания борец от този край. Тя е просторна, разполага с два тепиха и всичко необходимо за пълноценна подготовка.

Заниманията за всички възрасти се водят от утвърдения треньор Симеон Стаев, възпитаник на Националната спортна академия. В последните години той работи в тандем със славната Станка Златева, като неин помощник в националния отбор, първо за кадетки, а след това и при девойките. Треньорският екип изведе Софи Тенева до финал на световното за кадетки в Будапеща, сребро (2021), Фатме Шабан взе бронз на европейското в Рим (2022), а Ванеса Георгиева стана трета в Европа на шампионата в Испания (2023).

Тренировките в зала "Продан Гарджев" са всеки ден и са безплатни.

По традиция клубът организира турнир в памет на Продан Гарджев, който е на празника през септември.