"Тракиец"


"Тракиец"

Седалище: Пловдив
Адрес: бул. „Източен“ №10

Клуб „Тракиец“ възражда традициите на пловдивската борба преди повече от 10 години. С промяната се заема бившият състезател Данаил Димитров, сега президент, който с приятели ремонтира изоставената зала, закупува нови уреди и привлича състезатели да тренират един от най-успешните български спортове. Проектът е финансиран с лични средства, а на по-късен етап се включват и спонсори.

Усилията дават резултат едва през 2023-а. Тимът за първи път от 20 години участва с пълен състав на шампионата на България при мъжете и става трети в отборното класиране. Печели и 5 медала в индивидуалната надпревара, трима се борят на финалите – Божидар Тодоров (92 кг) е шампион, Гюрсес Юсеин (86) и Кольо Димитров (97) са втори, а Иван Бадавров (65) и Енгин Исмаил (74) взимат бронз.

С мъжете работи заслужилият треньор Неджми Исмаилов, както и  Стоян Тошев.

В залата се подготвят над 25 деца от 10 до 13 г., юношите са близо 20, а мъжете – 30.

След шампионата на България интересът към борбата в Пловдив стана още по-голям и в момента се подготвя още една зала за силова подготовка.

Със състезателите работи и един от най-добрите методисти у нас Калин Добрев, син на изявения треньор по борба Никола Добрев.

Всъщност „Тракиец“ е наследник на дружество „Тракия“ през чиято школа са минали редица от изявените ни състезатели – Стоян Ненчев, световен шампион за юноши (1985) и втори на планетата при мъжете (1990), Стоян Стоянов, двукратен №1 в Европа (1977, 1978), Иван Лазаров, втори в Европа при юношите (1974), Ангел Иванов, световен вицешампион при юношите (1975).

След изявените състезатели на клуба е и Атанас Димитров, баща на президента на клуба Данаил Димитров, който участва с ценни съвети. А по стъпките на своя дядо върви и 12-годишният му внук, кръстен на негово име.

Тренировките в залата са всеки ден!

Често борците на "Тракиец" може да се видят на народни борби, които носят много емоции, но и живи награди, както повелява традицията - агне, теле, коч....