"Устина"


"Устина"

Седалище: Устина
Адрес: обл. Пловдивска, с. Устина, ул. "Родопа" №1

Клубът е с дългогодишна история. И се гордее с редица призьори от големи първенства - Неждет Залев, олимпийски вицешампион от Рим 60; Стоян Стоянов, двукратен европейски шампион (1977, 1978); Юсуф Дедов-Джамбаза, европейски вицешампион от Варна 82, Костадин Костадинов, втори в света при юношите.

След прехода и промените у нас клубът бележи застой, но бившият национал Емин Еминов възражда клуба през 2022 година. Няколко сезона многократният шампион на България се бори в германската бундеслига и модела на управление пренася и в Устина.
А пред 2023-а Еминов даде пример на младите, като участва на световно първенство за ветерани в Гърция и взе бронз.

Сега клубът разполага с малка, но кокетна зала, в която има и силов кът. Там се подготвят над 25 деца от 1 до 8 клас. А заради добрата конкуренция малчугани от Пловдив, Пазарджик, Стамболийски често идват на съвместни тренировки.

Талантите на Устина вече имат зад гърба си титли и призови места на турнири, спечелени от Ерол Ахмедов, Георги Проданов, Александър Динкин, Борил Димитров, Александър Пайтаков, Ефе Чауш, Кристиян Петков.

Тренировките води самият Емин Еминов, както Метин Хадър, който все още се състезава.

Президент на клуба е Аляйди Милязимов, също минал през школата на борбата. А благодарение на спонсора Мустафа Мехмедов малчуганите пътуват безплатно по състезания, осигурена и е и екипировка.

От 2022-а клубът организира турнир в памет на Неждет Залев и Стоян Стоянов, който също е по немски стандарти и е предпочитано място за изява на младите таланти. През 2023-а в надпреварата се включиха над 70 деца, а домакините спечелиха медали във всички категории и взеха отборната купа за №1.