Бюлент Бехчет


СвободенСтил
КласическиСтил
Възраст:
Мъже
жени
Юноши
Девойки
Кадетки

Бюлент Бехчет е един от успешните ни треньори зад граница.

В продължение на 6 години е селекционер на женския национален отбор на Виетнам (2002-2007). Предложението получава по време на световното в София през 2001-а, докато е помощник наставник на Николай Димитров-Каплан в представителния отбор за жени. 

Пет години по-късно поема националките на Норвегия, като след кратка пауза на два пъти застава начело на тима (2012-2019). 

И за Норвегия, и за Виетнам извежда куп състезателки до медалите на азиатски, европейски и световни първенства. В скандиванската държава работи и като треньор на борец в класическия стил - Екзаусе Мукубо, който покорява световния връх на първенството до 23 г. през 2022-а.

Сред неговите възпитанички е и звездата на тима при жените Грейс Бюлент, която под негово ръководство взима две европейски титли при кадетките. По стечение на обстоятелствата тя е една от сериозните конкурентки на Биляна Дудова.
С българката Бюлент работи година в "Левски", като помощник на Симеон Щерев (2018), преди да замине за Норвегия. Именно той е неин първи треньор, а две години по-късно ѝ помага да се установи в скандинавската страна, където тя се бори за местен клуб. 

Бюлент е от златното поколение на Валентинол Йорданов, Иван, Цонов, Валентин Желев... А след като те прекратяват кариера през 1996-а, остава още един олимпийски цикъл. Първо е конкурент със Серафим Бързаков, после става негов спаринг-партньор. На следващите игри бъдещият двукратен световен и 4-кратен европейски шампион достига до сребърния олимпийски медал в Сидни 2000.

Бюлент Бехчет е роден на 29 май 1975 г. в Главиница, област Силистра. 

С борба започва да се занимава в Силистра, първият му треньор е Никола Искров.  После продължава в спортното училище "Олимпийски надежди" в София, където се подготвя при Иван Цочев и Христо Бахарев.

Като юноша стига до пето мято на европейското по свободна борба на Австрия през 1993-а в категория до 55 кг.
Призьор е от множество турнири. Но заради огромната конкуренция в категорията не може да пробие на големи първенства. 

Затова пък се ориентира към треньорската кариера и се утвърждава сред най-добрите наши специалисти. 

Минал е през школите на ЦСКА и "Левски".

След като завършва Националната спортна академия получава предложение да стане помощник на Николай Димитров-Камплан в представителния отбор за жени. И отива в Кюстендил, където пред 90-те години е ядрото на женския ни тим. Тогава в състава са Елисавета Толева, Галина ИвановаКамели Цекова, Елина Васева, сестрите Рая и Валентина Райчеви, Илияна Селничка...., които са първите ни участнички на големи първенства и взимат първите медали.

                                                                                                    Още - ТУК

                                                                                                 ©bgwrestling.bg