Петър Антов


КласическиСтил
Възраст:
Мъже
Юноши
Кадети

Петър Антов е един от елитните български съдии и треньори.

Роден е на 20 октомври 1952 г. в Лом.

При него съдийството и треньорството вървят ръка за ръка.

Състезателната му кариера приключва рано, още в младежките години, заради тежка травма.

И започва да следва в Националната спортна академия с идеята да се утвърди на треньорското поприще. Там се учи от най-добрите – проф. Райко Петров, при когото пише и дипломна работа, и олимпийския шампион Димитър Добрев.

След завършване на образованието започва треньорска кариера в спортното училище на Плевен. Малко по-късно е назначен за селекционер на юношеския тим, след това застава начело и на мъжкия отбор на Плевен.
Едновременно съдийства на вътрешни първенства. А на турнира „Никола Петров“ през 1983-а полага успешно изпит за трета международна категория. Оттам възходът му, като арбитър започва.

Изключителното му спокойствие на тепиха прави впечатления дори на тогавашния президент на Международната федерация Милан Ерсеган, който го подтиква да се яви на изпит за най-високата, екстрена категория, която му дава право да съдийства на най-големите форума.

От 1992-а до 2012-а българинът е неизменно сред арбитрите на най-важните състезания.

Съдийствал e на 75 световни и европейски първенства, както и на две олимпиади – Сидни 2000 и Пекин 2008. И на всички тях са му поверявани големите финали.

В продължение на две години е избран да води лекторски семинари в треньорската академия по борба към Френския олимпийски комитет (1991-1992), където обучение преминават над 100 френски специалисти.

Българинът е и сред първите треньори на Куба (1975), а неговите възпитаници в момента водят представителния тим по класическа борба на Островната страна.

За да се утвърди на това високо ниво, му помага и владеенето на езици – френски и английски.

Петър Антов е и единственият български арбитър, награден със златен знак на Международната федерация, за принос в развитието на световната борба.

Междувременно в годините води и националните отбори. Начело е на юношеския тим два пъти, първо от 1985-а до 1987 година, а после от 2017-а до 2022-а, когато води и кадетите.

След края на международната си съдийска кариера Петър Антов се връща там, откъдето е започнал, в школата на Плевен, където тренира младите таланти в спортното училище и в местния клуб. Сред неговите най-изявени възпитаници са Даниел Стайков, европейски вицешампион, както и Иво Илиев, бронзов медалист от европейско първенство до 23 г.,с когото работи 7 години.