Петър Манев


КласическиСтил
Възраст:
Мъже
Юноши
Кадети

Петър Манев има близо 40-годишна треньорска кариера. Един от утвърдените треньори в Стара Загора.

Бивш селекционер на националните ни отбори за юноши и кадети, както и помощник наставник. Работи в екип с Ненчо Ненев, Стоян Балов, Живко Вангелов, Емил Иванов...

Сред неговите възпитаници са редица изявени наши състезатели - Стоян Добрев, Иван Раднев, Теньо Тенев, Христо Маринов, Явор Янакиев, Калоян Динчев, Станислав Кънев и много други.

Роден е на 23 юли 1956 г. в Тенево, област Ямбол.

С борба започва да се занимава още като ученик в 4-ти клас, първият му треньор е Кольо Узунов в Стара Загора. Две години по-късно вече е шампион на България при децата. 

Завършил е спортната школа "Олимпийски надежди", възпитаник е на втория випуск от 1969 г. Кариерата му продължава в ЦСКА, там се подготвя под ръководството на Михаил Ангелов, Цвятко Пашкулев, а след това и при Филип Кривиралчев.
Докато следва в НСА се състезава за "Академик", където негов треньор е олимпийският шампион Димитър Добрев, както и Нешо Берберов, който след това става и съдия от най-висока олимпийска категория.

Два пъти участва на турнир "Дружба", през 1974-а взима бронз във Ворошиловград, сега Украйна. А година по-рано е 4-ти в Германия, в категория до 57 кг.

След като завършва образованието се връща в Стара Загора, където започва треньорска работа и едновременно преподавателска в спортното училище (1984).  Опита си като треньор предава до 2020-а, когато се и пенсионира, но продължава да помага със съвети.