Ружди Ахмед


Ружди Ахмед възражда борбата в град Айтос, след като през 2008-а основава клуб, носещ името на града.
 
Той е многократен шампион на България, майстор на спорта и национален състезател

Роден е на 31 юли 1967 г. в село Снежа, община Руен. Но израства в Айтос.

Завършил е спортното училище в Бургас (1986).

Още 10-годишен започва да тренира борба, запалва се покрай по-големите си братя Лютви и Ешриф.
Първият му треньор е Ферат Яшар. После в крайморския град се подготвя под ръководството на Киреза Шопов, Дончо Жеков и Янчо Павлов.
А военната си служба отбива в клуб "Славия", където тренира при Йордан Христов. Но още тогава започват проблемите му с рамото, заради които по-късно прекратява и спортната си кариера.

Първата контузия получава на турнира "Дружба" в Улан Батор, Монголия (1986), вади рамо и се подлага на операция. Възстановява се и отново се връща на тепиха.
Кариерата му продължава във варненсия "ЖСК- Спартак” (1988). Тогава отборът успява да се изкачи в елитната "А" група.
Година по-късно по време на Възродителния процес семейството му се преселва в Турция (1989). Там спортната му кариера продължава. Състезава се за "Сейди Шехир" в град Коня. Сред негови съотборници са Нермедин Селимов, Ефраим Камберов, Али Каялъ, Лютви Ахмед. Тимът става първи в "Б" група и влиза в елитната "А" (1990).
Но следва нова контузия в рамото и втора операция (1991). Възстановява се 8 месеца и отново е на тепиха. Става втори на шампионата в южната ни съседка, като на финала губи от Сабахатин Йозтюрк (0:1), станал след това  №1 в света при мъжете в кат. 82 кг (1993).
А през 1995-а, отново травма в рамото и последвала трета операция, окончателно слага край на състезателната му кариера, едва на 28 г.

Същата година Ружди Ахмед се връща в България. И само две години, след като е създал клуб "Айтос", е избран за първи път за треньор №1 от общината (2010). С всеки изминал сезон успехите на клуба растат. Неговите възпитаници са в призовата тройка на България, а най-добрите са и в националните ни отбори.