Тодор Гълъбов


СвободенСтил
Възраст:
младежи
Мъже

Tодор Гълъбов е един от най-успешните наши треньори.
Неговите възпитаници са спечелили общо 65 медала от световни и европейски първенства, включително и 7 титли от първенства на планетата и 9 от континентални шампионати.

Осем години е селекционер на младежкия национален отбор (1973-1984 с прекъсване). През 1973-а под негово ръководство младежкият ни представителен тим става отборен шампион на първенството на планетата в Маями Бийч (САЩ), като печели три златни, два сребърни и два бронзови медала, изпреварвайки съставите на бившия СССР и САЩ. 

Има и значителен принос в израстването на десетки именити наши състезатели - Нермедин Селимов, Стефан Иванов, Михо Дуков, Георги Калчев, Камен Пенев, Валентин Райчев, Симеон Щерев, Александър Нанев, Ефраим Камберов, Славчо Червенков, Георги Янчев, Мариян Недков и други.

В продължение на 11 години е помощник треньор на мъжкия национален отбор. 

Роден е на 23 януари 1938 г. ямболското село Маломир.

Започва да тренира борба при Панталей Боев, който е и първият треньор на двукратния олимпийски шампион Петър Киров. Състезава се за местия ямболски клуб "Н. Лъсков".

Завършил е НСА, а по време на казармата в ЦСКА става армейски шампион и в двата стила борба за 1958 г.

Твърде рано приключва със спорта след две неуспешни операции на коляното. 

И започва успешна треньорска кариера. Бил е преподавател в школата за високо спортно майсторство, както и старши треньор в ЦСКА (1967-1969).

Единайсет години е помощник-треньор в мъжкия национален отбор. 

Автор е и на няколко книги, посветени на борбата. Дълги години бе и част от екипа на БФ Борба.

Умира на 83-годишна възраст (2021).