Иван Василев


СвободенСтил

Иван Василев-Шони е европейски шампион.

Роден е на 22 април 1948 г. в село Роза, община Ямбол.

С борба започва да се занимава покрай по-големия си брат Михаил, който избира да тренира най-успешния български спорт в Ямбол. Именно при неговия треньор Димо Безов е записан и бъдещия шампион, който тогава е слабичко момче, тежащо едва 36 кг. И още на 13 години печели първата си титла от окръжното първенство след три победи. А няколко месеца по-късно печели и първия си медал от републиканско първенство – бронз.

Военната си служба отбива в школата на ЦСКА, но най-големия си успех в кариерата постига като състезател на „Левски-Спартак“, където негов треньор е Вълчо Русинов.

Титулярното място за европейското първенство възпитаникът на „синия“ клуб си изковава не срещу кой да е, а срещу двукратния европейски шампион Исмаил Юсеинов на държавното първенство в родния му край. Тогава залата в Ямбол се „пука по шевовете“, цялото село Роза е дошло да види своя любимец и да скандира името му. Двамата се срещат на финала в гладиаторска битка, която приключва с две точки разлика за Василев (14:12). И с това си осигурява и билет за първенството в Мадрид.

В испанската столица българинът също е толкова категоричен. Триумфира с титлата след 6 срещи, като по пътя побеждава и представителя на „сборная“ Мехмед Ибрахимов, от когото губи на „Дан Колов“ три месеца по-рано. А в решителната схватка за златото преодолява и германеца Герхард Брауер с явно превъзходство, макар че немецът се слави като изключителен майстор на хвърлянията. Преди това обаче българинът е изучил техниките му, изгледал е десетки видеа с негови срещи, за да намери слабото му място и да го контраатакува.

Същата година участва дебютно на световно първенство, но там попада с трима от най-добрите състезатели в потока – руснак, иранец и японец и след равна среща и две загуби отпада от надпреварата.

А малко по-късно получава тежка травма на тренировка, след като се бори със състезател доста по-тежък от него. Това слага и край на състезателната му кариера (1978).

Коронната му хватка е сваляне или събаряне на съперника с хващане на десен крак и последвала “кръстачка”. А от здравите му ръце трудно съперник може да се отскубне.

Прякорът Шони получава още в казармата. Дава му го треньорът Тодор Гълъбов, защото приличал на стария борец Димитър Шейнов, когото наричали така. Той също имал широк гръб и тесен ханш.

След края на спортната си кариера Василев остава като методист в „Левски Спартак“, после две години е треньор в Костинброд.

В годините е бил и член на управителния съвет на БФ Борба.

Но в борбата остава не задълго. Близо 20 години ръководи Българската федерация по джудо и заема поста президент до 2018 година.

Постижения

Златен Свободен мъже 68 кг Мадрид (Испания) 1974 Европейски първенства

Постижения

Състезание
Златен
Сребърен
Бронзов
Европейски първенства
Златен
1
Сребърен
0
Бронзов
0
Година
Място
Класиране
Стил
Възраст
Категория
Година
1974
Място
Мадрид (Испания)
Класиране
1
Стил
Свободен
Възраст
мъже
Категория
68 кг
array(1) {
 [0]=>
 array(15) {
  ["id"]=>
  string(4) "1875"
  ["tour_type_id"]=>
  string(1) "3"
  ["tour_place"]=>
  string(29) "Мадрид (Испания)"
  ["tour_year"]=>
  string(4) "1974"
  ["place_id"]=>
  string(4) "gold"
  ["place_num"]=>
  NULL
  ["style_name"]=>
  string(16) "Свободен"
  ["category_id"]=>
  string(1) "2"
  ["category_name"]=>
  string(8) "мъже"
  ["category_kg_id"]=>
  string(2) "32"
  ["category_kg_name"]=>
  string(7) "68 кг"
  ["tour_type_name"]=>
  string(41) "Европейски първенства"
  ["image"]=>
  NULL
  ["image_author"]=>
  NULL
  ["place"]=>
  int(1)
 }
}