Неждет Залев


СвободенСтил

Олимпийски вицешампион, трети на световната купа София '58.

Роден е на 16 юли 1937 г. в село Устина, област Пловдив.

И Неждет, както и останалите борци в първите години, участва на народни борби. А иначе се препитава със селски труд и работи на полето. Самородният талант обаче притежава невероятна гъвкавост и привлича вниманието на младия тогава треньор Райко Петров, който го кани в отбора. 

Неждет става с лекота няколко пъти шампион на България, а на първото голямо първенство дебютира с бронз на световната купа в София. Две години по-късно треньорът го включва и в тима за олимпийските игри в Рим. Младият борец обаче не е ентусиазиран от предожението и за нищо на света не иска да се разделя с родното си място. Треньорът обаче е непоколебим, идва с автомобил и буквално го взима от полето, за да го закара на олимпийския форум.

В Рим обаче Залев е респектиран от атмосферата, ентусиазираната публика и усилената подготовка, която водят съперниците му. И още преди да е започнал, не вижда никакви шансове да спечели и една среща. Отхвърля също настояванията на треньора да загрее, защото не вижда смисъл. В първата среща съперникът му  влиза в краката и попада на коронната му хватка - черек. Мята противника и взима победата. Така следват втора, трета среща, стига чак до финал. Там обаче има малшанса да излезе срещу американеца Джон Терънс Маккен. Битката завършва наравно.  И според правилата, по-лекият състезател се обявява за победител, в случая Неждет, който става шампион. Но не задълго. Американците подават контестация, с твърдението, че техният борец е по-лек. След 24 часа арбитрите коригират решението си и златният медал е връчен на Маккен, а Залев остава със сребро.

В България и в родното си място Неждет е посещнат като истински шампион. И въпреки че е олимпийски медалист, отново се връща на полето. Но този път му дават да брои щайгите.

"Ей, трябваше да стана олимпийски медалист, за да ми дадат по-лека работа на полето", казва с усмивка младия борец, който се отличава и с чувство на хумор.

След Възродителния процес през 1985-а се преселва и живее в Турция. 

Умира на 74-годишна възраст, на 19 май 2011 г.

В негова памет в родното му село се провежда турнир за деца.

Постижения

Сребърен Свободен мъже 57 кг Рим (Италия) 1960 Олимпийски игри

Постижения

Състезание
Златен
Сребърен
Бронзов
Олимпийски игри
Златен
0
Сребърен
1
Бронзов
0
Година
Място
Класиране
Стил
Възраст
Категория
Година
1960
Място
Рим (Италия)
Класиране
2
Стил
Свободен
Възраст
мъже
Категория
57 кг
array(1) {
 [0]=>
 array(15) {
  ["id"]=>
  string(4) "1413"
  ["tour_type_id"]=>
  string(1) "1"
  ["tour_place"]=>
  string(21) "Рим (Италия)"
  ["tour_year"]=>
  string(4) "1960"
  ["place_id"]=>
  string(6) "silver"
  ["place_num"]=>
  NULL
  ["style_name"]=>
  string(16) "Свободен"
  ["category_id"]=>
  string(1) "2"
  ["category_name"]=>
  string(8) "мъже"
  ["category_kg_id"]=>
  string(2) "22"
  ["category_kg_name"]=>
  string(7) "57 кг"
  ["tour_type_name"]=>
  string(29) "Олимпийски игри"
  ["image"]=>
  NULL
  ["image_author"]=>
  NULL
  ["place"]=>
  int(2)
 }
}