Стоян Бинбелов


СвободенСтил

Стоян Бинбелов (Стоян Бимбалов) е бронзов медалист от европейско първенство.

Световен отборен студентски шампион от Истанбул '68. Участник на световното за мъже в Мар дел Плата (Аржентина) същата година, но тогава младежът попада в тежка група и не успява да стигне до отличията.

Бивш състезател още по джудо, самбо и гимнастика, както и утвърден треньор по борба.

Бинбелов е племенник на олимпийския вицешампион Крали Бимбалов.

Роден е на 29 ноември 1940 г. във Факия, община Средец.

Първоначално започва спортната си кариера с гимнастика в родното си село. И е добър - изпълнява слънце на висилка, единствено труден му е конят с гривни.
А на 14-годишна възраст отива да учи в Грудово. Там по-голям фен на борбата буквално го хваща за ръката и го отвежда в залата за тренировки, като му казва, че произхожда от славен род с традиции и трябва да продължи именно с този спорт.

Първият му треньор е Костадин Жабов. Тогавашният тийнейджър обаче не е съвсем без познания в този спорт, защото преди това често се изявява на народни борби, които са традиция в странджанския край. Малчуганът започва бързо да попива знания в залата.

А като войник в поделение в Средец участва на общоармейско първенство, на което побеждава с туш представителя на ЦСКА - Атанас Туджаров. Талантът му е забелязан от старши треньора на "червените" Руси Русев, който го привлича в клуба.

През 1962-а Бимбалов вече е студент в Националната спортна академия, а на първото си официално състезание, като борец се състезава в .... класическия стил и побеждава републиканския шампион Иван Иванов от Стара Загора.

На турнира го вижда Райко Петров, който забелязва в него таланта и го привлича в националния отбор. Убеждава го също, че неговият стил на борба е не класическият, а свободният.

От 1962-а до 1970-а той вече неизменно в представителния  тим, където се конкурира с олимпийския шампион Еньо Вълчев.

Два пъти става шампион на турнира "Дан Колов" (1965, 1969). А с тима на "Миньор" (Маджарово) става отборен шампион на България през 1965-а, съставът е воден от Петко Сираков, №1 в света.

Едновременно се бори и на състезания по джудо. Пет пъти става шампион на България. Участва на силния турнир в Гданск (Полша) през 1964 г., събрал елита на световното джудо, и се нарежда на престижното 5-о място.

Бори се и на вътрешни първенства по самбо.

А през 1970-а започва кариера в МВР, като оперативен работник в УБО, която приключва след 30 години през 1990-а. Работил е и като лична охрана на тогавашните ръководители на държавата, сред които Тодор Живков и сина му Владимир.

Междувременно е назначен за старши треньор на мъжкия отбор по свободна борба на "Левски Спартак", като води "сините" седем години (1981-1987). Под негово ръководство тренират редица славни наши борци - Валентин Райчев, Симеон Щерев, Славчо Червенков, Иван Цочев, Стоян Ненчев и много други.

Изконната фамилия на рода е Бинбелови, затова и Стоян си връща това име през 1970-а, което идва от турската дума "бин беля" (хиляда бели)".

Постижения

Бронзов Свободен мъже 70 кг Карлсруе (Германия) 1966 Европейски първенства

Постижения

Състезание
Златен
Сребърен
Бронзов
Европейски първенства
Златен
0
Сребърен
0
Бронзов
1
Година
Място
Класиране
Стил
Възраст
Категория
Година
1966
Място
Карлсруе (Германия)
Класиране
3
Стил
Свободен
Възраст
мъже
Категория
70 кг
array(1) {
 [0]=>
 array(15) {
  ["id"]=>
  string(4) "1828"
  ["tour_type_id"]=>
  string(1) "3"
  ["tour_place"]=>
  string(35) "Карлсруе (Германия)"
  ["tour_year"]=>
  string(4) "1966"
  ["place_id"]=>
  string(6) "bronze"
  ["place_num"]=>
  NULL
  ["style_name"]=>
  string(16) "Свободен"
  ["category_id"]=>
  string(1) "2"
  ["category_name"]=>
  string(8) "мъже"
  ["category_kg_id"]=>
  string(2) "34"
  ["category_kg_name"]=>
  string(7) "70 кг"
  ["tour_type_name"]=>
  string(41) "Европейски първенства"
  ["image"]=>
  NULL
  ["image_author"]=>
  NULL
  ["place"]=>
  int(3)
 }
}
* неолимпийски