53 български борци на "Дан Колов - Никола Петров"


53 български борци на
©bgwrestling.bg/lap.bg
6 март 2024

Автор: bgwrestling.bg

53 български борци ще стартира в 61-ия турнир "Дан Колов - Никола Петров" в столичната зала "Асикс Арена". 

В състава са и двете ни олимпийски медалистки - Евелина Николова, която ще излезе в по-горната за нея категория до 59 кг, както и Тайбе Юсеин. Капитанката на националките ще излезе при 62-килограмовите, където е и Биляна Дудова, световна и 4-кратна еврошампионка. Двете спорят за титулярно място в категорията за предстоящите олимпийски квалификации.

При 68-килограмовите фаворитки за отличията са Юлияна Янева, европейска шампионка от 2023-а и София Георгиева, трета на европейските олимпийски игри. Двете също претендират за титулярно място.

При мъжете на тепиха ще излязат носителите на поясите в миналогодишното издание на турнира. Рамазан Рамазанов, който спечели "Дан Колов", ще се бори в по-горната за него категория до 74 кг на свободния стил. А Семен Новиков, препасал "Никола Петров", ще атакува отличията в своята категория до 87 кг на класическия стил, в която има олимпийска квота и взе бронз на Мондиал 2023. 

Стоян Кубатов, пети от световното първенство, пък ще излезе при по-тежките до 77 кг в класическия стил. 

В българския състав са и много от младите ни таланти, някои от тях с медали от големи първенства при подрастващите. Сред тях са Георги Иванов (125 кг) европейски шампион до 23 г. в свободния стил, Калоян Атанасов (70 кг), европейски шампион за кадети от 2022-а , Иван Стоянов (70), трети на Евро 2022 до 23 г., както и брат му Радомир Стоянов (79), трети на Евро 2022 до 20 г. И тримата в свободния стил. 

А дебют на турнира ще направи Гриша Назарян (63 кг), син на Армен Назарян, двукратен олимпийски шампион. Преди месец 19-годишният талант в класическата борба стана първи на турнир във Франция. 

Близо 200 от 23 държави ще спорят за отличията - от Иран, Франция, Италия, Йордания, Казахстан, Република Корея, Косово, Латвия, Северна Македония, Малта, Филипини, Румъния, Русия (AIN), Сърбия, Тунис, Украйна, САЩ, Алжир, Австрия, Китай, Екдавор, Египет и България.

По същото време е и престижният турнир „Яшар Догу“ в Турция, затова и представителите на южната ни съседка ще пропуснат българската надпревара.

Жребият за първите категории ще бъде теглен по-късно днес.

Схватките започват от 10,30 часа в четвъртък. Полуфиналите са от 17,30 часа.

Агенция „Спортал“ ще излъчи на живо финалите и най-интересните срещи от полуфиналите. 

Входът за зрителите е свободен. 

Българският състав, както и програмата, може да видите по-долу. 

Носителите на поясите през годините може да видите ТУК