Айк измъкна успеха срещу Росиан в най-оспорвания финал


Айк измъкна успеха срещу Росиан в най-оспорвания финал
©bgwrestling.bg/lap.bg
7 януари 2024

Автор: bgwrestling.bg

Айк Мнацаканян измъкна успеха с 3:2 срещу Росиан Дермански в най-оспорвания финал на държавното първенство по класическа борба в Стара Загора.

Мнацаканян се състезава в по-горната за него категория до 82 кг, която е неолимпийска. Всъщност това бе и единствената среща, която бронзовият медалист от световно и европейско първенство имаше на първенството. В останалите три двубоя съперниците му не излязоха и той спечели служебно.

В по-горна за него категория се състезава и Стоян Кубатов, пети от последното световно първенство. Националът не се бори на финала при 77-килограмовите, тъй като съперникът му Атанас Колев също не излезе, но преди това състезателят на „Левски“ записа 4 победи с технически туш без да даде точка на съперниците си.

С титла в по-горната категория до 63 кг си тръгна и Едмонд Назарян. Европейският шампион и втори в света победи на финала Августин Спасов с 9:0. А до решителната схватка записа още два успеха с по 8:0, както и служебена победа, след като противникът му не излезе.

Неговият брат Гриша Назарян остана пети в категория до 67 кг, която бе и една от най-оспорваните. 19-годишният талант на ЦСКА загуби на полуфиналите от бъдещия шампион Абу Муслим Амаев, а след това в битка за бронза не успя срещу друг национал – Иво Илиев, като отстъпи с 1:3.

Константин Стас пък надви Дейвид Димитров с 9:2 за титлата при 72-килограмовите.

А Калоян Иванов стана първи в категория до 97 след успех над Захари Зашев с 1:1. До финала той записа 4 победи, като по пътя надви и миналогодишния шампион в тежка категория Мариян Маринов с 4:2. Недоволен от загубата Маринов прояви неспортсменско поведение и бе дисквалифициран.

В останалите финалите:
55 кг Стефан Григоров – Йордан Топалов 8:0
60 кг Недялко Петров – Мартин Велев 9:0
87 кг Йоан Димитров – Ивайло Иванов 8:0
130 кг Симеон Станкович – Игнат Миленов 1:1.

Класирането може да видите ТУК

Галерия от снимки може да видите ТУК