Алексанян срещу кубинец на финала в Белград


Алексанян срещу кубинец на финала в Белград
Снимка: UWW
23 септември 2023

Автор: BGWrestling.bg

Артур Алексанян, олимпийски и петкратен световен шампион, стигна до финала при 97-килограмовите на световното по борба, класически стил в Белград. Арменецът постигна 4 убедителни победи до момента. И в отсъствието на Кирил Милов, който получи травма в навечерието на шампионата, за златото ще спори с кубинеца Габриел Кинделан тази вечер. Съперникът му е призьор от панамериканското първенство, арменецът обаче е фаворит за титлата в този сблъсък.

Японецът Кенчиро Фумита, олимпийски вицешампион от Токио 2020, пък лиши Едмонд Назарян от шанса да продължи в битката за бронза при 60-килограмовите, след като победи Геворг Геворгян (Армения) в полуфиналите. За златото азиатецът, който има на сметката си и две световни титли, ще излезе срещу Жоломан Шаршенбеков (Киргизстан), №1 в света от 2022-а.

А при 72-килограмовите европейският вицешампион Ибрахим Ганем (Франция) достигна до финала, с което даде шанс на Стоян Кубатов да продължи днес в репешажите за бронза. Съперник на французина за титлата ще бъде унгарецът Роберт Фрич, №1 в Европа от 2022-а.

Кубатов ще има за съперник в пресявките Ибрахим Магомедов (Казахстан), шампион на Азия. А при успех за бронза ще излезе срещу Селчук Чан (Турция), бронзов медалист от световното през миналата година.
Категория 72 кг е неолимпийска.

Срещите започват от 11,30 часа. Финалите са от 19 часа.