Биньо Чифудов: За мен празникът беше двоен


Биньо Чифудов: За мен празникът беше двоен
©bgwrestling.bg/lap.bg
8 януари 2024

Автор: bgwrestling.bg

„За мен празникът беше двоен, тъй като за първи път градът беше домакин на първенство за мъже от 1972 година и това ме направи много щастлив“, каза Биньо Чифудов, който бе почетен на шампионата на страната в Стара Загора за 75-годишния си юбилей преди ден.

Дългогодишният международен съдия, преподавател и бронзов медалист от световно първенство получи много поздравления, а в залата присъстваха плеяда от изявени наши борци - Георги Мърков, Нено Ненчев, Димитър Иванов, Валентин Райчев, Армен Назарян, Николай Гергов, Добри Маринов, Братан Ценов, както и Явор Янакиев и Христо Маринов, възпитаници на старозагорската школа.

„Градът е с много традиции в борбата, но години наред нямахме зала - продължава Биньо Чифудов - При нас е първото републиканско първенство през 1958 година на Колодрума. След това през 1963-а и турнирът „Дан Колов и Никола Петров“. Схватките бяха на стадиона, но заваля дъжд. А на 100 метра от нас се намираше шатрата на цирка. Тогава една делегация, която включваше Еньо Вълчев, Продан Гарджев и други изявени борци, отидоха да говорят с ръководството на цирка, да ни позволят да довършим там срещите. Така финалите бяха на цирковата арена. Явно градът се е справил добре с предивзикателствата, защото три години по-късно, през 1963-а, получава и домакинството на републиканското по свободна борба. Шампионатът отново е на открито, защото няма зала, а именно на площадката в центъра на града. След 9 години е следващото първенство, което този път е в класическата борба, и отново на същата площадка в центъра на града, където бяха разпънати тепихите (1972).“

Все пак последното състезание в най-успешния български спорт е през 2000 година, когато Стара Загора домакинства на европейско първенство за глухи. Българският отбор тогава е воден от Димитър Чифудов, син на Биньо Чифудов. Тимът става трети в свободния стил и 4-ти в класическия.

„Не могат да се сравняват онези времена и тези – продължава Биньо Чифудов. - Сега трудно можеш да ангажираш вниманието на децата, прекалено са задоволени. Или пък, когато стигнат определена възраст вече започват да мислят как сами да изкарват прехраната си. Държавата вече не се грижи за спорта, както преди... Но успехи в българската борба винаги е имало и ще има. Смятам, че имаме потенциал за още олимпийски квоти. И си пожелавам да имаме още много поводи за гордост.“

Снимки: bgwrestling.bg/lap.bg

Пълната галерия може да видите ТУК