Българин продължава да пише история в Германия


За първи път Бундестимът с три еврошампионки
Българин продължава да пише история в Германия
сн. UWW
30 юни 2024

Автор: Красимира СТАНКОВА

Емил Тонев продължава да пише история в Германия.

За първи път Бундестимът има три европейски шампионки, които стъпиха на върха на първенството за кадетки в Нови Сад преди ден.

Със злато ликуваха Халила Азимов (46 кг), Леони Стейгерт (61) и Лота Инглиш (73), бронз добавиха Фeeния Херман (57) и Аила Сахин (65).

Така селекцията на Германия защити второто си място в отборното класиране от миналия сезон, но има с две шампионка повече от 2023-а! И остана само на 12 точки от лидера Турция, също е с три шампионки, но и с два сребърни медала.

"Страхотен фурор направихме, сега всички европейски отбори искат да тренират с нас, да идват на лагери... - коментира Емил Тонев, помощник треньор на националния селекционер Кристоф Евалд. - Наистина имаме много силен състав, но и още резерви. И много хубава атмосфера..."

От месец април той е и треньор в олимпийския център в Лайпциг и е в щаба на представителните отбори при дамите до 15 г., до 17 г. и до 20 г. 

"Любопитното е, че този успех съвпадна с рождения ден на селекционера Кристоф Евалд - продължава българинът, носител на световна титла при юношите. - А неговият брат-близнак Марсел, води кадетите. Много си приличат. Тогава, който ги срещне, все ги поздравява, без да ги различава... Е, кадетите са малко по-назад, девети... Дори се шегуваха дали да не ме преотстъпят на кадетите, но само за един месец..."

За шампионката Халила Азимов, която е от смесен брак, баща ѝ е киргизстанец, това е първи голям успех. Тя ликува при 46-килограмовите, като по пътя до върха тушира нашата Даяна Стойчева в четвъртфиналите, взе още две победи с туш, а на финала бе убедителна и срещу Даниела Беки (Норвегия) - 13:5. 

Леони Стейгерт (61) пък вече има пълен комплект медали от европейски първенства при кадетките, след като в предишните две години взе сребро и бронз. 

Лота Инглиш (73) също се катери по стълбичката. На световното през миналия сезон тя взе сребро, а сега стигна до първата си титла. 

Следващото голямо първенство за Бундестима е мондиала в Аман (Йордания) през месец август. Амбицията е поне да дублира успеха си от европейския шампионат.