Борците без медал във втория ден


Борците без медал във втория ден
©bgwrestling.bg/lap.bg
12 януари 2024

Автор: bgwrestling.bg

Борците ни останаха без медал във втория ден на рейтинговия турнир в Загреб.

Шанс до отличията да стигнат имаха Юлияна Янева и Айк Мнацаканян, които бяха изтеглени на репешажите, но и там претърпяха поражение.

Янева отстъпи пред украинката Татяна Сова Рижко с 0:2 в категория до 68 кг. Преди това европейската шампионка стартира с успех срещу София Шафле (Германия) с технически туш с 12:0 и загуба в осминафиналите от Ан Форест Молинари (САЩ) с 3:3, след като водеше с 3:1 само 50 сек преди края.

В същата категория Мими Христова, европейска шампионка при по-леките, отпадна в четвъртфиналите след 2:4 срещу китайката Киян Янг. Азиатката загуби в следващия кръг и българското участие приключи.

На старта в категорията Мими записа две убедителни победи – срещу бронзовата олимпийска медалистка от Пекин 2008 Йелена Шалигина (Казахстан) – 10:0 за 2,18 мин. И туш срещу киргизстанката Нурзат Нуртаева за 2,40 мин, който завърши с контузия на противничката й.

В първия кръг при 68-килограмовите загуба претърпя и София Георгиева срещу монголката Делермаа Екхсхайхан – 1:7.

Биляна Дудова също записа победа и загуба и отпадна в категория до 62 кг. Световната и 4-кратна европейска шампионка се справа на старта с шведката Джавана Линдборг с 6:4, но на четвъртфиналите бе спряна от канадката Ана Гонзалез, двукратна №1 от панамериканското първенство, с 3:8. Съперничката й падна в следващия кръг и българското участие завърши.

При мъжете Айк Мнацаканян, трети на световни и европейски първенства, победи на старта чеха Мичел Зеленка с 3:1 в категория до 77 кг. Но двукратният световен вицешампион Санан Сюлейманов (Азербайджан) не му позволи да продължи – 0:2. Все пак азерът стигна финал и Мнацаканян продължи на репешажите, където отстъпи на турчина Ахмет Йълмъз с 0:7.

На старта в същата категория отпадна и Стоян Кубатов, който водеше на японеца Нао Кусака със 7:0, но азиатецът направи обрат и успя да спечели с 8:7. После японецът загуби и българското участие приключи и в тази категория.

Кубатов е пети на световното в по-долната категория, а в Загреб дебютира в олимпийската до 77 кг.

Загуба на старта претърпя и Йоан Димитров – туш от световния вицешампион Кирил Маскевич (Беларус) в категория до 87 кг.

В събота на тепиха излизат Иво Илиев и Абу-Муслим Амаев в категория до 67 кг, а в неделя - Едмонд Назарян (60).

Видео от срещите на българите  може да следите на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/bgwrestle/