„Бронзовият“ Радостин: Искам да стана най-добрият!


„Бронзовият“ Радостин: Искам да стана най-добрият!
28 юни 2024

Автор: Красимира СТАНКОВА

„Мечтата ми е да стана най-добрият борец в своята категория, да бъда три пъти олимпийски шампион... – казва смело Радостин Василев, който преди дни спечили бронз на европейското за кадети в Нови сад.

Отличието обаче е с цената на златото в категория до 92 кг на класическия стил. Още в осминафиналите талантът получава тежка аркада в двубоя срещу турчина Серкан Бакир. Въпреки това печели срещата с технически туш 10:2. Веднага след битката раната е зашита с 5 шева.
Така с превръзка на главата Радостин печели и останалите две срещи, за да стигне до бронза. Единствената му загуба е срещу шампиона Саид Пашаев (Азербайджан) в полуфиналите.

“Изобщо не е непреодолим, но загубих от моя грешка – признава 17-годишният възпитаник на ЦСКА. - Поведох с 4 точки и реших да приложа същата хватка, но той ме затисна и тушира. Иначе срещу турчина в осминафиналите ми беше най-трудно, и то по-скоро от психологическа гледна точка. От травмата целият тепих стана в кръв, а когато преодолях първоначалния шок, се амбицирах още повече да стигна до медалите.“

Това е второто голямо първенство, на което Радостин взима отличие, и то с тежка травма. На европейското за момчета преди две години в Загреб той получава контузия в глезена, отново във втората среща и пак срещу турски борец. Но проявава силния си характер. Първо се преборва с големия оток, а след това и с още двама противници, за да грабне бронза.

„В такива тежки моменти, срещу тежки съперници се сещам за думите на моите треньори, че противниците ми не са нещо повече от мен - споделя Радостин. - И, че имам всички качества да ги преборя.“

Вече 6 години той учи в школата на ЦСКА, където се подготвя при Димчо Димчев, Милен Димитров и Мариян Бяндов.

Родом е от Ловеч. Първо се захваща с футбол, покрай баща си Венелин, който е бивш футболист и волейболист. Но играта с топката не го грабва, затова момчето отива в залата по борба. Тренировките при Хинко Нешев грабват малчугана и той разбира, че това е неговият спорт.

„Във футбола бях с „два леви крака“, не беше моето, а борбата ми хареса с това, че на тепиха разчиташ само на себе си и на никой друг“, допълва Радостин.

Още от малък върви едричък, често го наричат „по-голямото момченце“. Габаритите обаче му дават възможност да тренира със своя любим борец Кирил Милов в клуба на ЦСКА, и от когото получава огромно вдъхновение.

„И като състезател, и като човек много ми харесва – продължава разпалено Радостин. - От него съм научил доста неща, не веднъж сме били заедно на лагери, помага ми много...“

Сега следват десетина дни възстановяване от тежката аркада и отново усилени тренировки, подготовка за световното в Аман през август и Балканиадата в Скопие през октомви. И за двете първенства тийнейджърът е амбициран отново да е на стълбичката, а защо не и на върха.