Бъроуз отпадна от състава на САЩ, друг шампион окичи борцовките


Бъроуз отпадна от състава на САЩ, друг шампион окичи борцовките
сн. UWW
20 април 2024

Автор: BGWrestling.bg

Джордън Бъроуз отпадна от олимпийския отбор на САЩ за игрите Париж 2024.

Един от най-титулуваните американски борци бе спрян от младока Джейсън Нолф с 0:3 при 74-килограмовите в свободния стил на квалификационния турнир в Пенсилвания.

Така Нолф ще спори по-късно днес на финала срещу Кайл Дейк, бронзов олимпийски медалист и четирикратен световен шампион.

35-годишният Бъроуз е олимпийски шампион от Лондон 2012 и 6-кратен световен шампион.

Още един шампион претърпя загуба и свали борцовките. Джейдън Кокс не успя да преодолее Колин Мур – 2:2 в категория до 97 кг. А след края на срещата двукратният световен шампион и бронзов олимпийски медалист от Рио 2016 обяви оттеглянето си от спорта, като остави обувките си в средата на тепиха.

„Ако губя от момчета, които преди това съм побеждавал, правя лоша услуга на себе си, а и на на тях“, каза 29-годишният Кокс.

След това Мур загуби от Айзък Тръмбъл, който на финала днес ще излезе срещу Кайл Снайдер, златен олимпийски медалист от Рио 2016.

Според регламента четирима от призьорите на последното световно - Кайл Дейк (74 кг), Дейвид Тейлър (86 кг), Кайл Снайдер (96 кг) и Мейсън Парис (125 кг) са освободени от предварителните елиминации.
А до финалите стигнаха три от звездите в колежанското първенство - Спенсър Лий (57 кг), Джейсън Нолф (74 кг) и Арън Брукс (86 кг).

При жените 33-годишната Аделине Грей е на път да стане първата жена, завърнала се в олимпийския отбор на Щатите, след раждане. През 2022-а тя стана майка на близнаци.

Грей е 6-кратна световна шампионка и сребърна олимпийска медалистка от Токио 2020.
Тя също е на финал, където нейна съперничка Кенеди Блейдс при 76-килограмовите.

При класиците до финалите достигна 44-годишният Александър Кикиньов, роден в Беларус. Той се бори за родината си на олимпийските игри 2004 и 2012, а през 2022-а получи американски паспорт и претендират за място в олимпийския отбор на янките.

Своето дълголетие на тепиха Кикиньов обяснява с възможността да тренира със своите синове, които са на 15 и 17 години.

Кикиньов е европейски шампион от 2010-а и трети на световното в Хернинг (Дания) през 2009-а. В тази категория обаче янките все още нямат квоти, остава последната квалификация в Истанбул през май.
За място в олимпийския отбор беларусинът с американски паспорт ще спори с Камал Бей, шампион на панамериканските игри от 2023-а. Кикиньов се надява да стане най-възрастният олимпиец от 1988-а и най-възрастният представител на САЩ, който се бори на олимпийски игри от 1904 г.

Още един натурализиран американец ще се опита да попадне в олимпийския състав при класиците – Илдар Хафизов (60), роден в Узбекистан.

Следват финалните двойки:
Свободен стил
57 кг Спенсър Лий – Томас Гилман
65 кг Ник Лий – Зейн Редърфорд
74 кг Кайл Дейк – Джейсън Нолф
86 кг Дейвид Тейлър – Арън Брукс
97 кг Кайл Снайдер – Айзък Тръмбъл
125 кг Мейсън Парис – Хейдън Зилмър

Жени
50 кг Сара Хилдебранд - Одри Хименес
53 кг Дом Париш - Хейли Ауджело
57 кг Хелън Марулис - Джакара Уинчестър
62 кг Кайла Миракъл - Мейси Килти
68 кг Амит Елор - Форест Молинари
76 кг Аделин Грей - Кенеди Блейдс

Класически стил
60 кг Илдар Хафизов -Далтън Робъртс
67 кг Алехандро Санчо - Елис Колман
77 кг Камал Бей - Александър Кикину
87 кг Спенсър Уудс - Пейтън Джейкъбсън
97 кг Алън Вера - Йозеф Рау
130 кг Колтън Шулц - Адам Куун

Срещата на Джордан Бърозу срещу Джейсън Нолф.