Чамизо се раздели с мечтата си, Ли с квота за янките


Салказанов победи фаворита на домакините
Чамизо се раздели с мечтата си, Ли с квота за янките
12 май 2024

Автор: BFWrestling.bg

Франк Чамизо се раздели с олимпийската си мечта, след като загуби от дагестанеца с албански паспорт Чарман Валиев с 5:5 на квалификационния турнир в Истанбул.

Съперникът му взе победните 2 точки в последните секунди, за да се поздрави с успех в полуфиналите при 74-килограмовите на свободния стил. Но сили за следващата среща не му стигнаха и той загуби от Виктор Разсадин (Таджикистан) с 2:3. А това лиши кубинеца с италиански паспорт от възможността да продължи в репешажите за бронза и да преследва последната квота.

Чамизо е бронзов олимпийски медалист от Рио 2016, двукратен №1 в света и четирикратен европейски шампион. Той загуби инфарктно от представител на домакините на европейската квалификация в Баку, като срещата бе наситена със съдийски грешки. 

В същата категория загуба претърпя още един фаворит. Представителят на домакините Сонер Демирташ, трети от Рио 2016 и трикратен европейски шампион, отстъпи пред състезаващия се за Словакия дагестанец Теймураз Салказанов, с 2:4. Турчинът имаше преднина от 2:0, минута преди края. А в оставащите 33 секунди Салказанов, който е 4-кратен №1 в Европа, успя да изравни и да вземе още две точки за крайния резултат.
Демирташ все пак има шанс да се пребори за квотата, ако успешно премине през репешажите. Двамата бронзови медалисти си оспорват визата.

В най-леката категория до 57 кг Спенсър Ли се пребори за липсващата олимпийска квота за янките след 10:0 срещу Рахат Калжан (Казахстан). Само преди 20-ина дни Ли се подпечата титулярнато място в отбора на САЩ, след като отстрани фаворита Томас Гилман, №1 в света и трети от олимпийските игри Токио 2020.

Роденият в Якутия киргизски борец Айал Лазарев пък победи Даниел Лигети (Унгария) с 12:2 при 125-килограмовите. Унгарецът е петкратен медалист от европейски първенста и също има шанс за квотата. Но загубата му коства отпадането на нашия Георги Иванов, с когото се срещна още на старта в категорията.

Репешажите днес започват от 15 часа.

България ще има само един представител – Георги Вангелов (57), който ще излезе срещу Андри Яценко (Украйна), трети на световната купа през 2020-а. А при успех ще спори за бронза със севернокорееца Чунгсонг Хан, втори на азиатските игри през 2023-а.

До момента българската борба има 5 квоти, спечелени от Семен Новиков (87) и Айк Мнацаканян (77) в класическия стил, от Биляна Дудова (62) и Юлияна Янева (76) при жените, и от Магомед Рамазанов (86) в свободния стил.

Следват резултатите от полуфиналите в свободния стил:

57 кг
Спенсер Ли (САЩ) - Рахат Калжан (Казахстан) - 10:0
Аман (Индия) - Чонг Сонг Хан (Република Корея) - 12:2

65 кг
Ислам Дудаев (Албания) - Ерик Арушанян (Украйна) - 12:2
Тулга Тумур Очир (Монголия) - Суджит Суджит (Индия) - 6:1

74 кг
Виктор Расадин (Таджикистан) - Чермен Валиев (Албания) - 3:2
Сонер Демирташ (Турция) - Таймураз Салказанов (Словакия) - 4:2

86 кг
Даурен Куруглиев (Гърция) - Василий Михайлов (Украйна) - 3:0
Магомед Рамазанов (България) - Владимир Гамкрелидзе (Грузия) - 5:3

97 кг
Ерик Тиле (Германия) - Раду Лефтер (Молдова) - 3:0
Збигнев Барановский (Полша) - Авусайман Хабила (Китай) - 2:2

125 кг
Айал Лазарев (Киргизстан) - Даниел Лигети (Унгария) - 12:2
Живей Денг (Китай) - Хосе Диас (Венецуела) - 4:0

Победата на Теймураз Салказанов над турчина Сонер Демирташ: