Част от руските борци без визи, засега


Садулаев под въпрос за участие на Евро 2024
Част от руските борци без визи, засега
10 февруари 2024

Автор: bgwrestling.bg

Част от руските борци все още нямат визи за влизане в Румъния, за да участват на европейското първенство в Букурещ, което започва от понеделник.

Според агенция РИА Новости до момента разрешение за влизане са получили 18 състезатели от общо 30 в трите стила.

В свободната борба все още виза няма и голямата звезда на „сборная“ Абдулрашид Садулаев, който се връща на тепиха след операция от дискова херния, претърпяна през месец септември. През януари Руския Танк спечели титлата в категория до 97 кг на престижния турнир „Иван Яригин“ в Красноярск.

„Надявам се скоро да получим и за останалите състезатели в отбора - заяви Михаил Мамиашвили, президент на Руската федерация по борба. - Просто се подиграват с нас (б.р. служителите на румънското посолство в Русия). Но при всички случаи на европейското ще имаме представители във всички категории. Ако не ни дадат визи за първите хора в категориите, ще ги сменим с вторите, третите..., на тези, които имат визи. Ще всичко възможно, че тази пълната изолация, за която те мечтаят, да не се случи.“

До момента в свободния стил визи са получили Абасгаджи Магомедов (61 кг), Гаджимурад Рашидов (65 кг) и Магомед Курбанов (92 кг), както и вторите борци в категориите до 86 кг и до 97 кг, където е заявен Абдулрашид Садулаев. А именно Арслан Багаев (86 кг) и Алихан Жабраилов (97).

Миналата година Международната федерация отне няколко първенства на домакини, които създаваха спънки за участието на руските и беларуските спортисти.

В понеделник са първите срещи в класическия стил, жените започват от сряда, а свободнаците са от петък, когато е срещите при 97-килограмовите и заявения Садулаев, двукратен олимпийски шампион и пет пъти №1 в света.