Четирима наши борци в първия ден на мондиала


Четирима наши борци в първия ден на мондиала
Сн.: bgwrestling.bg, Юл. Тодоров
15 септември 2023

Автор: bgwrestling.bg

Четирима наши борци излизат в първия ден на световното първенство в Белград, олимпийска квалификация за игрите Париж 2024.

В събота ще стартират дебютантите на голям форум при мъжете Стилян Илиев (61) и Илия Христов (86), както и Рамазан Рамазанов (70), който през април донесе сребро за България от Евро 2023, и Ислам Адизов (125).

Жребият ще бъде теглен днес от 16 ч българско време.

В надпреварата ще се включат близо 1000 борци от цял свят, които ще спорят за разпределението на 90 квоти, по пет във всяка категория. А двамата, които са на пето място, ще имат допълнителна битка за визата.

За първи път до голямо първенство след 2-годишна пауза са допуснати руски и беларуски борци. 235 състезатели и официални лица от двете страни са били подложени на щателна проверка дали отговорят на изискванията, а именно да не поддържат военните действия в Украйна и да не са членове на военни структури.
Борците на Русия и Беларус ще се състезават без национални флагове, химни също няма да звучат в тяхна чест по време на награждаванията. 

Сборная е в пълен състав, водена от зведата си Абдулрашид Садулаев, двукратен олимпийски шампион и четири пъти №1 в света. Той ще стартира в категория до 97 кг, в която е и натурализираният у нас чеченец Ахмед Батаев.

Руснаците са с още двама олимпийски шампиони - Заурбек Сидаков (74) и Завур Угуев (57).

Отборът на САЩ пък е включил шестима дебютанти в отбора си, макар че тимът е воден от олимпийския шампион Кайл Снайдер (97) и има още двама световни шампиони - Кайл Дейк (74) и Дейвид Тейлър (86).