Дагестанец донесе първа титла за Бахрейн


Дагестанец донесе първа титла за Бахрейн
Снимка: UWW
20 септември 2023

Автор: КРАСИМИРА СТАНКОВА

 

Дагестанецът Ахмед Тажудинов донесе първа световна титла в историята на Бахрейн.

На финала при 97-килограмовите на свободния стил 20-годишният талант тушира за 2,49 мин Махомедхан Магомедов, който също е родом от Дагестан, но се състезава за Азербайджан.

По пътя до финала Тажудинов постигна феноменални победи. Първо се справи с Кайл Снайдер (САЩ), олимпийски и трикратен световен шампион, после преодоля и Абдулрашид Садулаев (Русия), двукратен златен олимпийски медалист и 4 пъти №1 в света. Новият шампион водеше срещу представителя на „сборная“ с 9:2 точки, но именитият му съперник се отказа минута преди края, заради травма.

„Още докато пътувах към Белград знаех, че ще стана световен шампион – каза роденият в село Гергебил дагестанец. - Ако не вярвах в себе си, нямаше да съм тук. Бях сигурен, че ще бия Снайдер. Гледах мачовете му всеки ден, изучих всичките му техники! Подготвихме правилната тактика и ето, че тя ме доведе до успеха. А срещу Садулаев ми беше много трудно да се подготвя. Той беше с контузия на врата, аз дори не дадох най-доброто от себе си, точно заради тази негова травма. Пожелавам му бързо да се възстанови и отново да се срещнем на тепиха, когато е готов.“

По ирония на съдбата Тажудинов е възпитаник школата по борба на Садулаев. А негов треньор е Шамил Омаров, който е и личен наставник на Абдулрашид.

„Той тренираше всеки ден с мен, идваше на лагери и прекарваше повечето време с мен, отколкото със собствените си деца – допълни още златният медалист за треньора си. - Безкрайно съм щастлив и му благодаря, както и на моите родители, които са ме възпитали и не спират да ме подкрепят.“

От есента на 2022-а Тажудинов се състезава за Бахрейн. Преди това е призьор от юношески първенства на Русия. А след като сменя гражданство, само за няколко месеца става шампион на Арабските страни, шампион на Азия, а сега вече е и №1 в света.

С този успех талантът от Дагестан се присъедини към сънародника си Адам Батиров, който през 2018-а донесе за Бахрейн първи медал от световно първенство, сребро в категория до 70 кг. Но сега Таджудинов изписа името си със златни букви в историята на острованта държава, като първият световен шампион в борбата!