Дагестанец от Бахрейн отложи сблъсъка Снайдер - Садулаев


Дагестанец от Бахрейн отложи сблъсъка Снайдер - Садулаев
©bgwrestling.bg, Ю.Тодоров
19 септември 2023

Автор: Красимира Станкова

20-годишен дагестанец е голямата сензация на световото по борба, свободен стил в Белград.

От есента на 2022-а Ахмед Таджидинов се състезава за Бахрейн. И оттогава досега му върви само на титли, стана шампион на Арабските страни и на първенството на Азия.

А на шампионата на планетата в сръбската столица повали и големите фаворити за титлата в категория до 97 кг. Първо, безпроблемно се справи с Кайл Снайдерс (САЩ) в четвъртфиналите. Олимпийският и трикратен световен шампион се задържа на тепиха само 2,51 мин за технически туш 0:11.

На полуфинала Таджидинов прегази и славния Абдулрашид Садулаев. Руския танк, който има зад гърба две олимпийски титли и 4 пъти е №1 в света, изоставаше с 2:9, а минута преди края на срещата се отказа, като посочи проблеми с рамото.

Любопитното е, че Таджидинов преди да смени държавата, се е обучавал именно в школата на Садулаев в Махачкала. Явно ученикът е надминал учителя си...

Така за титлата Таджидинов ще излезе срещу друг дагестанец – Магомедхан Магомедов, който обаче се състезава за Азербайджан. Най-доброто му постижение досега е европейска титла и бронз от световното през 2022-а.  Сблъсъкът е във вторник.

А Таджидинов само отложи евентуалния сблъсъка между големите съперници Снайдер и Садулаев. Сега обаче залогът е много по-голям – олимпийската квота. Американецът очаква в репешажите победителя от двубоя между родения в Дагестан узбек Магомед Ибрагимов и хърватина Максуел Лакей. А при успех ще излезе срещу Садулаев за бронза.

Първите петима в категорията взимат квота за Париж 2024. Така че загубилите в малкия финал, ще имат допълнителна битка за визата. А възможностите са две. Или двамата да си тръгнат с квоти от Белград, или единият ще трябва да се яви на "поправителен" догодина в квалификационните турнири.
Досега Снайдер и Садулаев са имали 4 сблъсъка, предимството е за руския борец 3:1.

В същата категория българският представител Ахмед Батаев, също възпитаник на чеченската школа, отпадна след победа и загуба.

Другият ни представител - Микяй Наим претърпя поражение на старта и отпадна след 0:6 от Умиджон Джалолов (Узбекистан) в категория до 65 кг.
А Георги Вангелов (57) не успя да преодолее репешажите. Петият от олимпийските игри бе спрян от китаеца Ванху Зу – 1:7.
Така за най-добрия ни борец в момента остават две възможности в преследване на олимпийската квота - на европейската
пресявка в Баку (4-7 април), където визи взимат първите двама в категорията, и на световната в Истанбул (9-10 май). Там квоти получават първите трима, като бронзовите медалисти ще имат допълнително преборване. 

Шампионатът продължава във вторник с участието на жените. България ще бъде представена от Евелина Николова (57), бронзова олимпийска медалистка и Мими Христова (65), настояща №1 в Европа.

Снимки от днешния ден може да видите в  ГАЛЕРИЯ

Снимките са с авторски права и при използването им е задължително упоменавнето на източника:

bgwrestlig.bg, Юлиан Тодоров



Видео от загубата на Абдулрашид Садулаев може да видите ТУК

Видео от триумфа на Ахмед Таджидинов с Кайл Снайдер.