Десет световни шампиони на първенството на Азия


Десет световни шампиони на първенството на Азия
Снимка: UWW
11 април 2024

Автор: bgwrestling.bg

Десет настоящи световни шампиони и куп медалисти от големи първентва се впускат в битка за медалите на първенството на Азия в Бишкек (Киргизстан), което стартира днес.

Сред тях са и трима представители на домакините – Акзол Махмудов (77 кг) и Жоламан Шаршенбеков (60 кг) при класиците, както и Айсулу Тинибекова (62) при жените.

Надпреварата е седмица преди олимпийската квалификация на Азия, която ще определи поредните двама носители на квоти във всяка категория.

Независимо от това шампионатът се очертата много силен. Заявени са 366 състезатели. Тимът на Иран е един от претендентите за отборната титла в свободния стил. „Персийците“ са водени от настоящия №1 в света Амир Заре (125 кг) и световния първенец от 2022-а Рахман Амузад (65 кг), както и от трикратния призьор от световни първенствав Мохамад Ноходи (79 кг).Шампионатът ще бъде открит със схватки в свободния стил.

На тепиха ще излезе и дагестанецът с бахрейнски паспорт Ахмед Тажудинов, който на мондиала в Сърбия през 2023-а стана шампион след успех над звездите Кайл Снайдер (САЩ) и Абдулрашид Садулаев (Русия) при 97-килограмовите.

Япония идва със силен състав при жените, в който са включени 4 състезателки, които вече имат олимпийски квоти. Сред тях са олимпийската шампионка от Токио 2020 Юи Сусаки (50 кг) и двукратната №1 в света Цугуми Сакураи (57). Дебют в по-горната категория до 68 кг ще направи Нонока Озаки, световна шампионка от 2022-а.

След майчинство на големия международен тепих се връща двукратната олимпийска шампионка Рисако Кавай, която в Рио спечели златото в категория до 63 кг, а в Токио при 57-килограмовите. Сега златната медалистка, която има и 4 световни титли, ще излезе при 59-килограмовите. Шампионката вече се състезава под името Рисако Кинджо.

За първи път след пандемията от 2020-а на голям форум се завръщат и борците на Република Корея, които са с по 4-има състезатели в свободния и класически стил, и шест състезателки при жените.