Два медала и три пети места за борците във Франция


Два медала и три пети места за борците във Франция
©bgwrestling.bg/laр.bg
21 януари 2024

Автор: bgwrestling.bg

Два медала и три пети места е равносметката за борците ни от турнира "Анри Деглан" във Франция. 

Националите участваха само в надпреварата в свободния стил.

Георги Вангелов остана на крачка от титлата в категория до 61 кг на свободния стил - сребро.
В решителната схватка българинът отстъпи на арменеца с френски паспорт Арман Алоян с 5:8, след като водеше 5:4 само 1,32 мин преди края. Петия от олимпийските игри се бори с травма на главата, получена в предишната среща. В полуфиналите той се наложи над пуерториканеца Джоузеф Силва със 7:2. А преди това записа още две победи - 10:0 срещу Дарио Дитрих (Германия) за 2,32 минути и 5:0 срещу Кайрат Амиртаев (Казахстан). 

Бронз взе Ивайло Тисов в най-леката категория до 57 кг, след като направи оспорвани срещи и спечели след изоставане в резултата.

В малкия финал таланът надви американеца Доминик Насдео със 17:10, а в началото на втората част българинът изоставаше с 5:8. Преди това в репешажите състезателят на „Локомотив“ (Пд) прияви изключителен характер и успя да навакса на два пъти след изоставане, за да обърне резултата срещу друг американец – Яко Лауридсен (14:11).

На крачка от подиума - пети останаха други трима наши състезатели.

Микяй Наим отстъпи в битка на бронза на Стефан Коман (Румъния) с 4:6 в категория до 65 кг. Преди това се наложи над Джеймс Ашнаулт (САЩ) с 9:4 и Леон Герстанбергер (Германия) с 10:6, а на четвъртфиналите се справи с чеченеца с белгийски паспорт Аюб Мусаев с 12:10. На полуфинала обаче бе спрян от друг чеченец, състезаващ се за домакините – Хамзат Арсамерзаев, 3:9.

Силно представяне записа и Калоян Атанасов (70). Европейският шампион за кадети от 2022-а загуби на старта от Диас Сагдатов (Казахстан) с 0:5. Но след това спечели 4 срещи в репешажите, за да стигне до битка за бронза.

Първо сломи Пери Толберт (САЩ) с 10:0, после се наложи над казаха Жасулан Бахсулатов с 5:3, последва туш срещу чеченеца с френски паспорт Малек Накаев, който дойде 2 минути преди края. А след това срази друг чеченец, състезаващ се за домакините – 12:2 срещу Амин Сантариев.
За бронза Атанасов имаше малшанс срещу Рифат Сайботалов (Казахстан). В редовното време срещата приключи 4:3 за българския борец, но след това щабът на съперника подаде контестация, която бе уважена, така резултатът бе коригиран 5:4 в полза на казаха.

Сали Салиев също се нареди пети в категория до 92 кг след след 3:14 срещу австриеца Бенджамен Грей.

При 74-килограмовите Михаил Георгиев остана на крачка от малкия финал. Той загуби на старта от Джоузеф Факундо (САЩ), по после компенсира с две победи в репешажите, а в третата среща не успя срещу чеченеца с германски паспорт Шамил Устаев – 1:1.

Националите, водени от селекционера Валентин Ангелов, започват лагер на базата в Тетевен, подготовка за европейското първенство в Букурещ (12-18 февруари).