Двама наши борци на победа от олимпийската квота


Двама наши борци на победа от олимпийската квота
©bgwrestling.bg/laр.bg
7 април 2024

Автор: bgwrestling.bg

Георги Вангелов и Ален Хубулов стигнаха до директна битка за олимпийските квоти на квалификационния турнир в Баку. 

Вангелов се наложи с туш над Камил Керимов (Украйна) в категория до 57 кг на свободния стил, след като до последните секунди резултатът бе равен 1:1 в полза на съперника му.
И в следобедния сеанс петият от олимпийските игри ще излезе срещу Арин Тутрин, роден в Якутия, но състезаващ се за Беларус.
29-годишният му съперник е бронзов медалист от Мондиал 2021.
Полуфиналните срещи започват от 17 часа, тази на Вангелов е втора по програмата.

В битка за олимпийската квота ще излезе и Ален Хубулов срещу Георги Мешвидишвили, роден в Грузия, но състезаващ се за Азербайджан. Срещата в категория до 125 кг е последна на тепиха.
31-годишният му противник е двукратен бронзов медалист от европейски първенства.

През февруари Хубулов спечели бронз от континенталния шампионат в дебюта за България. 
До момента Ален имам две победи на турнира. На старта се наложи над Генадий Кудинович (Германия) с 4:2, след това преодоля и украинеца Хоцианивски със 7:5.

На крачка от полуфиналите остана Мирослав Киров, който направи изключително равностойна среща с 4-кратния европейски шампион Теймураз Салказанов и бе на път да поднесе сензацията.

До последните секунди резултатът бе 3:3 в полза на българския борец, осетинецът се хвърли за последно в атака и взе победната точка за 4:3 в полуфиналите при 74-килограмовите.
Преди това европейският ни вицешампион от 2021-а започна с впечатляваща победа, като надви със 7:1 двукратния сребърен медалист от континентални първенства Залимхан Хаджиев, роден в Дагестан, но съсезаващ се за Франция. А на осминафиналите преодоля друг дагестанец, но с белгийски паспорт – Ибрахим Велиев, с 3:0.

Дебютантът в отбора ни Магомед Рамазанов стартира с трудна, но убедителна победа срещу Джошуа Мородион (Германия) – 7:2.
В четвъртфиналите обаче отстъпи пред световния вицешампион от по-горната категория Осман Нурмагомедов (Азербайджан) при 86-килограмовите.

От надпреварата отпадна и Микяй Наим (65) след победа и загуба. На старта европейският вицешампион преодоля Стефан Коман (Румъния) с 4:3, а в четвъртфиналите не успя срещу Максим Сакултан (Молдова), пети от световно и европейско първенство, 3:4.

До момента България има две квоти – в класическия стил, спечелена от Семен Новиков (87 кг), и при жените на Биляна Дудова (62). Последната квалификация е в Истанбул (9-12 май).
Първите трима взимат олимпийски квоти, а между бронзовите медалисти ще има допълнителна среща за визата.

Срещата на Георги Вангелов с украинеца Камил Керимов:
 


Победата на Ален Хубулов над украинеца Хоцианивски в четвъртфиналите:

 

 

Четвъртфиналната среща на Мирослав Киров, който в последната секунди отстъпи на Теймураз Салказанов: