Георги Иванов за първи път препаса „Дан Колов“


"Дойдох, за да стана шампион", заяви българинът
Георги Иванов за първи път препаса „Дан Колов“
©bgwrestling.bg/laр.bg
10 март 2024

Автор: bgwrestling.bg

Георги Иванов за първи път стана носител на златния пояс „Дан Колов“ на едноименния турнир, завършил в столичната зала „Асикс Арена“.

Българският борец постигна 4 победи в категория до 125 кг на свободния стил, но най-убедителен бе в последния двубой, победил за 48 сек украинеца Юри Иджински.

„От 5 месеца тренирам много сериозно, преди това направих тежка операция – призна той. - Дойдох тук, за да стана шампион. И го направих! Когато излизам на тепиха влагам сърце и душа. Радвам се, че имах сериозни съперници, които победих убедително. В последната среща подкрепата на публиката ми даде допълнителни сили. Вече се чувствам уверен в себе си и много добре подготвен, ще искам преборване с Ален Хубулов за място в категорията за олимпийските квалификации.“

За втора поредна година пояса "Никола Петров" бе присъден на Семен Новиков, който триумфира при 87-килограмовите на класическия стил. На финала бронзовият медалист от световно и европейско първенство се справи и със съотборника си в националния тим Йоан Димитров. 

"Именно финалната среща ми беше най-трудна, защото ние постоянно тренираме заедно, трудно може да се изненадаме един друг - казва Новиков. - Ако трябва да сравнявам пояса, получен през миналата и тази година, бих казал, че през 2023-а ми беше по-трудно да стана шампион. Тогава конкуренция бе много по-голяма, имаше много призьори от големи първенства, а сега заради олимпиадата повечето състезатели избират къде да участват или не, тъй като приоритет са игрите в Париж. И това е нормално."

За втора поредна година и Юлияна Янева стана носителка на купата за най-добра състезателка. Тя за трета поредна година стана шампионка на турнира. 

"Тази година купата е по-ценна за мен, така я чувствам - каза тя. - Изпитвам респект към всички съпернички, направих хубави срещи и се чувствам заредена да продължавам да се подготвям на най-високо ниво."

Президентът на федерацията Христо Маринов призна, че за разлика от други години, тази турнирът е бил по-слаб. По същото време бе и "Яшар Догу" в Турция, а някои от състезателите са предпочели там да отидат. Други се подготвят директно за олимпийските квалификации. 

Въпреки това в 61-то издание на надпреварата имаше призьори от олимпийски игри, световни и европейски първенства. А публиката видя и оспорвани срещи.

Схватките в "Асикс Арена" бяха изгледани от много олимпийски, световни и европейски шампиони и призьори

За първи път от много време сред публиката бе и двукратният олимпийски шампион Боян Радев, който наблюдава срещите  в компанията на Валентин Йорданов, Георги Мърков, Александър Томов, Дончо Жеков и други

В последния ден на турнира националите спечелиха още 3 медала.

Стоян Кубатов взе сребро при 77-килограмовите на класическия стил, след 1:5 от иранеца Голамреза Фарохсениджани. Ден по-рано петият от Мондиал 2023 записа впечатляваща победа над №1 в света Ибрахим Ганем, с което взе реванш от французина за загубата си на световното в Белград.
От турнира обаче Ганем не успя да си тръгне с медал, след като загуби и битката за бронза - 1:5 срещу Азат Садиков (Казахстан).

Със сребро си тръгна и Ирена Бинкова. На финала при 53-килограмовите тя отстъпи пред рускинята Екатерина Полушчук, бронзова медалистка от световно и европейско първенство.

Бронз взе Димитър Георгиев (67 кг) при класиците.

Световният шампион Стеван Мичич (Сърбия), който триумфира в категория до 61 кг, бе обявен за най-добър чуждстранен борец в свободния стил.

При класиците призът заслужи казахстанеца Адилхан Сатаев, който на финала при 72-килограмовите надделя над олимпийския шампион Мохамадреза Гераи (Иран).

При жените за най-добра чужденка бе определена китайката Хинуан Сун, победила на финала при 62-килограмовите Биляна Дудова.

В общото класиране България е начело в свободния, класическия стил при мъжете, както и при жените.

При класиците тимът е лидер със 153 точки пред Казахстан (130) и Иран (117).

В свободния стил националите са първи със 150 точки, следват Украйна (140) и Република Корея (68).

Жените също са начело със 180 т., след тях а румънките (80) и корейките (65).

Видео от най-интересните български срещи - в нашата фейсбук страница  ТУК

Галерия от снимки ТУК

КРАЙНИ КЛАСИРАНИЯ

Отборно, класически стил 
Отборно, жени
Отборно, свободен стил

Схеми, резултати, кл. стил
Схеми, резултати, жени
Схеми, резултати, св.стил

Класиране, класически стил
Класиране, жени
Класиране, свободен стил

Резултати, кл. стил
Резултати, жени
Резултати, св. стил