И Тайбе Юсеин се връща на тепиха за Евро 2024


И Тайбе Юсеин се връща на тепиха за Евро 2024
©bgwrestling.bg, Юлиан Тодоров
9 февруари 2024

Автор: bgwrestling.bg

И Тайбе Юсеин се връща на тепиха за европейското първенство в Букурещ (12-18 февруари). За последно капитанката на националките се бори на голямо първенство на континенталния шампионат през 2022-а, когато спечели и титлата. Оттогава тя направи две операции на дискова херния, а през ноември се бори на държавното първенство и стана първа при по-тежките до 65 кг.

И сега една от най-успешните ни състезателки ще излезе в по-горната за нея категория до 65 кг. 

Европейското първенство не е квалификация за олимпиадата! Но за да има право да претендира за място в олимпийската категория до 62 кг Тайбе трябва да направи по-добро класиране от Биляна Дудова на турнира "Дан Колов", за да стигне до преборвания, на които се нуждае от две победи, а Дудова - от една. Решението е на управителния съвет на федерацията. 

На континенталния шампионат Биляна Дудова, носителка на световна и 4 европейски титли, ще излезе именно в категория до 62 кг. 

След травма на тепиха се връщат също Кирил Милов (97) и Миглена Селишка (50). 

Двукратната европейска шампионка Мими Христова ще излезе в олимпийската категория до 68 кг. Тя спечели шампионата на България, като победи Юлияна Янева, основната си конкурентка за място в националния отбор. Самата Янева, която е №1 в Европа от 2023-а, ще излезе в по-горната категория до 72 кг. 

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57) ще мери сили в своята категория. 

При класиците също има размествания и някои от състезателите ще излязат в по-горните за тях категории

Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, ще се бори при 63-килограмовите, както и Стоян Кубатов в олимпийската 77 кг и Айк Мнацаканян (82).

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Осетинецът с български паспорт победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари. 

За първи път на континентален шампион за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). Натурализираният у нас дагестанец направи отлично впечатление на турнира Гран при в Загреб миналия месец, като безапелационно стана шампион след пет атрактивни победи. И бе обявен за една от най-големите сензации на турнира от Международната федерация. 

Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите. 

На тепиха ще излязат още Георги Вангелов (61), пети от олимпийските игри, както и Микяй Наим (65), втори в Европа от 2023-а.

На шампионата ще има трима български съдии - Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев. 
Отборът в свободния стил е воден от треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев, Мариян Стойнев и Радослав Великов. С класиците тръгват Братан Ценов, Емил Будинов, Елис Гури, Емил Иванов и Тарек Абделслам, а с жените Петър Касабов, Стоян Петков, Мирослав Гочев и Серафим Бързаков

За надпреварата са заявени борци от 26 държави. 

Следва съставът: 

Свободна борба Класическа борба Жени
57 кг  Ивайло Тисов 55 кг  Стефан Григоров 50 кг  Миглена Селишка
61 кг  Георги Вангелов 60 кг  Недялко Петров 53 кг  Ирена Бинкова
65 кг  Микяй Наим 63 кг  Едмонд Назарян 55 кг  Сезен Белберова
70 кг  Рамазан Рамазанов 67 кг  Абу Муслим Амаев 57 кг  Евелина Николова
74 кг  Иван Стоянов 72 кг  Дейвид Димитров 59 кг  Фатме Шабан
79 кг  Мирослав Киров 77 кг  Стоян Кубатов 62 кг  Биляна Дудова
86 кг  Магомед Рамазанов 82 кг  Айк Мнацаканян 65 кг  Тайбе Юсеин
92 кг  Ахмед Магамаев 87 кг  Йоан Димитров 68 кг  Мими Христова
97 кг  Ахмед Батаев 97 кг  Кирил Милов 72 кг  Юлияна Янева
125 кг  Ален Хубулов   76 кг  Ванеса Георгиева