Иран с пълен отбор при класиците за Париж 2024


Иран с пълен отбор при класиците за Париж 2024
сн. UWW
22 април 2024

Автор: BGWrestling.bg

Иран спечели пълен комплект от 6 квоти при класиците за игрите Париж 2024. На азиатския квалификационен турнир в Бишкек (Киргизстан) „персийците“ взеха липсващите две визи, спечелени от Амин Кавияни (77 кг) и Алиреза Мохмадипиани (87).

Така Иран стана петата страна в борбата, с пълен отбор за олимпийските игри. Преди това се класираха Русия и Азербайджан в свободния стил, както и Япония и САЩ при жените.

След пресявката Казахстан има 4 визи, след три взети в Бишкек, а домакините, Япония и Китай имат по три. Република Корея и Узбекистан заега са с по две, а Северна Корея с една.

39-годишният Рускам Асакалов (Узбекистан) пък се класира за третата си олимпиада.

На финала при 97-килограмовите той победи представителя на домакините Узур Джузупбеков с 3:1. На предишните две олимпиади – в Рио и Токио той завърши осми. А в кариерата си има два медала от световни първенства и седем от азиатски, сред които и три титли.

Най-убедителен на турнира в Бишкек бе японецът Киотаро Согабе, който и трите си срещи при 67-килограмовите спечели първите си срещи в рамките на две минути, а на полуфиналите се наложи с технически туш 11:0 над казахстанеца – Мирзан Шермаханбет.
На световното в Белград той загуби оспорван осминафинал от олимпийския шампион Мохамадреза Гераи (10:11). Но сега се остави съмнения, че е един от най-добрите в категорията.

„Световното беше смазващо за мен – призна Согабе. - Тренирах всеки ден, за да поправя всичко, което не работеше тогава, за да спечеля квотата тук. Сега продължавам тренировките с мисълта за златото в Париж.“

Само преди два дни неговият приятел и съотборник в университета в Нипон – Котаро Кийота спечели виза в категория до 65 кг, но в свободния стил. „Ние се познаваме още от деца, бяхма и в един клас, борили сме се заедно – призна Согабе. Ако бях загубил тук, щях да бъда на крачка след него. Въпреки че сме съперници, тренираме заедно и израстваме заедно. Иска ми се в Париж и двамата да спечелим златните медали.“

Последвата квалификация е в Истанбул от 9 до 12 май, в която ще участват борци от цял свят. Само първите трима във всяка категория взимат квоти. 

Следват борците, спечелили квоти:
60 кг Айдос Султангали (Казахстан), Су Унг Ри (Северна Корея),
67 кг Амантур Исмаилов (Киргизстан), Китаро Согабе (Япония)
77 кг Демеу Жадраев (Казахстан), Амин Кавиянинеджад (Иран)
87 кг Хаитао Киан (Китай), Алиреза Мохмадипиани (Иран)
97 кг Рустам Асакалов (Узбекистан), Сеунджин Ким (Република Корея)
130 кг Сеунгчан Лии (Република Корея), Алимхан Сиздиков (Казахстан)

Квоти по категории
60 кг - Киргизстан, Япония, Китай, Узбекистан, Иран, Казахстан, С. Корея
67 кг - Куба, Азербайджан, Сърбия, Иран, Армения, Киргизстан, Япония
77 кг - Киргизстан, Азербайджан, Армения, Япония, Узбекистан, Казахстан, Иран
87 кг-  Унгария, Турция, Украйна, България, Китай, Иран
97 кг - Армения, Куба, Чехия, Иран, Беларус, Узбекистан, Република Корея
130 кг - Турция, Иран, Египет, Куба, Китай, Република Корея, Казахстан

Страни с квоти:
6 квоти – Иран
5 квоти – Алжир, Египет, Куба
4 квоти – Турция, Казахстан,
3 квоти – Киргизстан, Узбекистан, Япония, Китай, Армения, САЩ
2 квоти – Русия, Азербайджан, Южна Корея, Тунис, Украйна, Сърбия, Чили, Колумбия,
1 квота – Беларус, България, Унгария, Грузия, Германия, Чехия, Молдова, Финландия, Франция, Литва, Северна Корея, Мароко, Еквадор, Венецуела, Хондурас.