Каялп преследва рекорд на Карелин


Каялп преследва рекорд на Карелин
10 февруари 2024

Автор: bgwrestling.bg

Риза Каялп ще преследва рекорд на славния Александър Карелин на европейското първенство в Букурещ, което стартира от понеделник.

Досега турската звезда има 12 титли от континентални шампионати, колкото и Сибирската мечка.

На световното в Белград през септември Каялп претърпя поражение във финала при 130-килограмовите на класическия стил, но сега се надявам да няма подобна участ.

Европейското в Букурещ вероятно ще бъде последна възможност за турския борец да атакува рекорда на Карелин, тъй като вече е на 34 години, зад гърба си има 5 световни титли и три олимпийски медала, а в Париж ще участва на четвъртата си олимпиада с амбиция да покори за първи път върха.

Континенталният шампионат вероятно ще е последен и за Мария Стадник. 35-годишната украинка, която се състезава за Азербайджан, има зад гърба си 9 европейски титли. Тя стана първа и през миналата година, носителка е на 4 олимпийски медала, но на световното не успя да спечели олимпийска квота. Неин личен треньор и именитият Симеон Щерев.

За първенството са заявени борци от 26 държави. Представителите на Русия и Беларус отново ще участват под неутрален флаг.

Първенството започва понеделник, 12 февруари, със срещи в класическия стил.

Жребият ще бъде теглен в неделя.