Кирил Милов се завръща за европейското първенство


Фаворитите ще се състезават в по-горните категории
Кирил Милов се завръща за европейското първенство
сн. bul-wrestling
31 януари 2024

Автор: bgwrestling.bg

Кирил Милов се завръща на тепиха за европейското първенство в Букурещ (12-19 февруари). Европейският шампион и двукратен световен вицешампион получи травма в навечерието на Мондиал 2023 през месец септември и пропусна надпреварата. Сега той е заявен в своята категория до 97 кг на класическия стил, където ще преследва и олимпийска квота в оставащите две квалификации - в Баку през април и в Истанбул през май.

На тепиха на голямо първенство се завръща и европейската шампионка Миглена Селишка (50 кг), която също лекуваше травма. По-рано този месец тя стана първа на първенството на България. 

Двукратната европейска шампионка Мими Христова ще излезе в олимпийската категория до 68 кг. Тя спечели шампионата на България, като победи и Юлияна Янева, основната си конкурентка за място в националния отбор. Самата Янева, която е №1 в Европа от 2023-а, ще излезе в по-горната категория до 72 кг. 

Бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57) и световната и 4-кратна европейска шампионка Биляна Дудова (62) ще преследват отличия в своите категории. 

При мъжете в класическия стил Едмонд Назарян, двукратен европейски шампион и втори в света, също качва категория и ще се бори при 63-килограмовите. 

При по-тежките ще се борят и Стоян Кубатов, който ще излезе в олимпийската до 77 кг. На световното в Белград през септември той се нареди пети при 72-килограмовите, в която сега ще спори Дейвид Димитров.  Титулярът при 77-килограмовите Айк Мнацаканян пък ще излезе в категория до 82 кг. 

Дебют за България на голямо първенство ще направи Ален Хубулов в категория до 125 кг на свободния стил. Осетинецът с български паспорт победи основния си конкурент Георги Иванов, еврошампион за кадети, на първенството на страната през януари. 

За първи път на континентален шампион за България ще участва и Магомед Рамазанов (86). Натурализираният у нас дагестанец направи отлично впечатление на турнира Гран при в Загреб миналия месец, като безапелационно стана шампион след пет атрактивни победи. И бе обявен за една от най-големите сензации на турнира от Международната федерация. 

Неговият брат Рамазан Рамазанов ще се бори при 70-килограмовите. 

На тепиха ще излязат още Георги Вангелов (61), пети от олимпийските игри, както и Микяй Наим (65), втори в Европа от 2023-а.

За надпреварата са заявени борци от 26 държави. 

Следва съставът, според заявката в Международната федерация, който може да бъде коригиран до 8 февруари:

Свободна борба Класическа борба Жени
57 кг  Ивайло Тисов 55 кг  Стефан Григоров 50 кг  Миглена Селишка
61 кг  Георги Вангелов 60 кг  Недялко Петров 53 кг  Ирена Бинкова
65 кг  Микяй Наим 63 кг  Едмонд Назарян 55 кг  Сезен Белберова
70 кг  Рамазан Рамазанов 67 кг  Абу Муслим Амаев 57 кг  Евелина Николова
74 кг  Иван Стоянов 72 кг  Дейвид Димитров 59 кг  Фатме Шабан
79 кг  Стилян Илиев 77 кг  Стоян Кубатов 62 кг  Биляна Дудова
86 кг  Магомед Рамазанов 82 кг  Айк Мнацаканян 65 кг  Гергана Стоянова
92 кг  Ахмед Магамаев 87 кг  Йоан Димитров 68 кг  Мими Христова
97 кг  Ахмед Батаев 97 кг  Кирил Милов 72 кг  Юлияна Янева
125 кг  Ален Хубулов   76 кг  Ванеса Георгиева