Кубинец шокира големия фаворит Алексанян


Кубинец шокира големия фаворит Алексанян
Снимка: UWW
24 септември 2023

Автор: КРАСИМИРА СТАНКОВА

Неизвестният кубинец Габриел Росийо Кинделан поднесе една от най-големите изненади на световното по борба в Белград. В категория до 97 кг на класическия стил пратеникът на островната страна победи фаворита Артур Алексанян (Армения) с 3:3 Росило изоставаше с 2:3, но успя да вземе победната точка 21 секунди преди края, за да лиши арменеца от пета световна титла. В кариерата си 31-годишният Алексанян има още 3 олимпийски медала, включително и титла от Рио 2016.

До този момент Кинделан бе със скромен актив от злато на световно първенство за юноши до 20 г. (2019) и от панамериканско първенство, а на олимпийските игри Токио 2020 загуби още в пръвия кръг. Тогава арменецът взе сребро в японската столица.

„Много исках да спечеля титлата, затова тренирах усилено и ето, че се получи – заяви 24-годишният шампион, който се върна на тепих след година и половина пауза, в която се лекуваше от ковид и денга.

В същата категория трябваша да стартира световният вицешампон Кирил Милов, който обаче в навечерието на първенството получи травма.

Само преди два дни по идентичен начин се разви и финалът в тежка категория до 130 кг на класическия стил, в който иранецът Амир Мирзазадех (Иран) постигна драматичен успех с 2:2 над Риза Каялп (Турция), трикратен олимпийски медалист и пет пъти №1 в света.
И по критерии за вземане на последна точка персиецът ликува върха, а с това взе реванш за загубата от именития съперник на първенството през миналата година.

При 60-килограмовите Жоламан Шаршенбеков (Киргизстан) защити тилата си, като на финала се справи и в олимпийския вицешампион Кеничиро Фумита (Япония) – 11:6.

Същевременно Ибрахим Ганем донесе първо злато за Франция от 2014 г. и четвърто от световно първенство. На финала шампионът се справи с Роберт Фрич (Унгария) в неолимпийската категория до 72 кг, в която Стоян Кубатов стана пети.

В класирането по медали начело е Япония с общо 14, от които 6 титли, 3 сребърни и 3 бронзови отличия. На второ място е САЩ с актив от 4-3-7, а на трето Киргизстан с 5 (3-1-1).

България дели 20-о място с Норвегия и Узбекистан с два бронзови медала, спечелени от Мими Христова (65) и Рамазан Рамазанов (70) в неолимпийските категории.

Тази вечер от 19 ч Семен Новиков ще е последният наш финалист, който ще спори за бронза в олимипйската категория до 87 кг. Успехът ще му гарантира квота за Париж 2024.