Медалисти в борбата, наградени от държавата


Премии само за олимпийски категории и дисциплини
Медалисти в борбата, наградени от държавата
3 февруари 2024

Автор: bgwrestling.bg

Държавата награди медалисти от световни и европейски първенства в олимпийски дисциплини и категории за изминалата година на церемония в столичната зала "Арена София". 

Сред отличените на тържеството, наречено "Спортната слава на България 2023", бяха и 8 представители на бората. А именно, европейските шампиони Едмонд Назарян и Юлияна Янева, "сребърните" от континентални първенства Микяй Наим и Кирил Милов, както и бронзовите медалисти Евелина Николова, Биляна Дудова, Георги Вангелов и Семен Новиков, който взе и бронз на световното пръвенство, а с това и олимпийска квота. 

Така Мими Христова, която стана европейска шампионка за втори път и трета в света, не бе сред наградените, тъй като медалите й са в неолимпийската категория до 65 кг. 

Освен представители на борбата бяха отличени още призьори в бокса, стрелбата, вдигането на тежести, таекуондо, фехтовка, бадминтон, баскетбол, тенис, шахмат, както и атлети с увреждания.

Раздадени бяха премии на обща стойност 110 000 лева.

На церемонията присъства премиерът Николай Денков, спортният министър Димитър Илиев, както и Кирил Вътев, сега министър на земеделието и храните и бивш селекционер на националния ни отбор по свободна борба за кадети, който връчи наградата на Евелина Николова. 

Биляна Дудова и Юлияна Янева пропуснаха тържеството, тъй като са на лагер, подготовка за европейското първенство, което е в Букурещ от 12 февруари. Техните награди получи генсекът на БФ Борба Валентин Райчев. 

На тържеството присъстваха много от изявените ни спортисти в близкото минало - Иво Ангелов, Петър Лесов, Йорданка Благоева, Георги Глушков, Красимир Инински, Невяна Владинова...

"Присъствието на премиера е знак, че спортът вече е държавна политика, т.е. ще обръщаме внимание на проблемите на нашите състезатели и атлети", казан министър Димитър Илиев.