МОК допусна руснаци и беларуси до олимпийските игри


МОК допусна руснаци и беларуси до олимпийските игри
©bgwrestling.bg, Ю.Тодоров
8 декември 2023

Автор: bgwrestling.bg

Спортисти от Русия и Беларус ще имат право да участват на летните олимпийски игри в Париж догодина, обявиха от Международния олимпийски комитет (МОК).
Те обаче ще бъдат с неутрален статут и ще се състезават без националните си символи.

До най-голямото спортно събитие са допуснати само състезатели в индивидуални спортове, не и в отборните - волейбол, баскетбол...

На международните федерации в отделните спортове ще бъде възложено да уточнят подробности около подбора и квалификационния процес, през който трябва да преминат спортистите на двете страни по пътя към Париж. И да декларират, че не подкрепят инвазията в Украйна.

Международната федерация по борба (UWW) е от малкото, които разрешиха на спортисти на Русия и Беларус, да участват на  състезания, след като МОК препоръча те да бъдат допуснати.  И дори лиши от домакинства страни, които създаваха пречки за участието на руснаци и беларуси на международния тепих. Така например от Полша бе отнето световното до 20 г. и дадено на Йордания през месец август.

Първата олимпийска квалификация бе през септември, догодина предстоят още две.

А от всички Международни федерации единствено тенисът не спря руснаци и беларуси от състезанията си, като декларира, че политиката е над спорта и от това не трябва да страдат спортистите. Единствено частният турнир "Уимбълдън" през миналата година отказа да приеме състезателите на двете страни. В знак на солидарст Международната федерация реши нито един от играещите на турнира да не получи точки за световната ранглиста, за да бъда всички поставени в равностойно положение. Освен това домакините бяха глобени с 1 млн. долара.

Въпреки решението на МОК, Международната федерация по лека атлетика обяви, че няма да допусне до олимпиадата лекоатлети на Русия и Беларус. А Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия, заяви че самите спортисти и спортните организации ще решават дали да участват на игрите.

До  момента 11 спортисти на двете страни са се класирали за игрите - 8 от Русия и трима от Беларус.