Над 80 жени дойдоха на първия семинар по самозащита


Над 80 жени дойдоха на първия семинар по самозащита
сн. Спортал
2 март 2024

Автор: Красимира СТАНКОВА

Над 80 жени дойдоха на първия семинар по самозащита, организиран от бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова и Мария Оряшкова, шесткратна световна шампионка по самбо, в Националната спортна академия.

Участничките бяха от най-различни сфери – от съпруги на дипломати, финансисти, юристи, зам.-кмет до домакини и бивши спортистки.

С много демонстрации и настроение преминаха заниманията на тепиха. Шампионките показаха на дамите на практика как да се измъкват при нападение в гръб или ако агресорът ги е хванал за ръце, как да контраатакуват и как да се предвижват, така че да не се наранят, в опит да избягат. И най-важното – да търсят вербална помощ, а не да мълчат.

Преди това дамите получиха и практически съвети как да действат в екстремни ситуации от Радослав Марков, старши преподавател в Академията на МВР. А от Кирил Разсолков научиха как да си служат с помощни средства в подобни случаи, като спрей, тейзър, електрошок.

„След тази среща всички участнички казаха, че са получили полезни съвети и се надяват отново да се срещнем – казва Евелина Николова. - А за нас остава удовлетворението, че сме оправдали очакванията им. Успяхме да разчупим атмосферата и да ги накараме поне за малко да излязат от техните сериозни сфери, като съчетахме полезното с приятното. И се надявам след този семинар те да са малко по-уверени на улицата.“

Семинара изгледа най-добрата ни джудистка от близкото минало Цветана Божилова, а сред гостите бе и директорът на спортното училище на ЦСКА Борис Борисов, бивш световен шампион по самбо, който също подкрепи инициативата.

Всъщност Евелина успя да изнесе открит урок по темата на своята дистертация „Методика по самозащита при агресивно поведение“, а отстрани заниманията изгледа нейният научен ръководител доц. Тодор Маринов.

А дали ще има повторение на семинара, ще стане ясно в бъдеще.  За финал всяка от участничките получи символичен подарък от организаторите.

Сега обаче Евелина Николова се фокусира върху олимпийските квалификации, а следващата седмица ще мери сили на турнира „Дан Колов – Никола Петров“ в зала „Асикс Арена“. Мария Оряшкова пък продължава да работи с малки и големи в своя клуб.